Стотици отбелязаха традиционния празник на теснолинейката в България

Снимка: nova.bg

Тя и до ден днешен се ползва масово от населението в родопските села

 Стотици се събраха на традиционния празник на единствената теснолинейка в България - фестивала „Хора и песни край релсите тесни” в Родопите.

Докато влакът изпълняваше разписанието си, фолклорни групи и самодейци пяха и танцуваха на гара Аврамово. Всяко пристигане на теснолинейката се превръщаше в истински празник.

Точно по график, тя пристигаше на гара Аврамово, а там с еуфория я посрещаха самодейци, фолклорни състави и много гости на празника. За събитието дойдоха хора от всички краища на България, за да се докоснат до магията на Родопите и духа на теснолинейката.

„Мястото е вълшебно, родопските песни са уникални около релсите тесни. Има хора, песни. Ние сме от Благоевград и дойдохме специално заради този събор”, каза дошъл на празника. 

Само преди няколко месеца британското издание „Гардиън” нареди българската теснолинейка в десетте най-добри пътувания с влак в Европа заради неповторимите гледки, които се разкриват по жп трасето. 

„Българското не е срамно, не е демоде, а под леката форма, не помпозната, трябва да го поддържаме и да го пазим по такъв чист и истински начин. Няма официални гости и напудрени речи. Има една човещина и доброта между нас, което аз лично го усещам, и това ме прави щастлив”, каза Кристиян Ваклинов.

Теснолинейката и до ден днешен се ползва масово от населението в родопските села в региона. Влакът е основна транспортна връзка между Септември и Добринище. /nova.bg/

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK