Стотици на поклонение в българското военно гробище в Ново село, Македония

снимки: infomreja.bg

За шеста поредна година Фондация „Българска памет“ организира тържествено честване на Деня на храбростта – 6 май, на българското военно гробище в Ново село, Македония. По традиция в инициативата и този път участваха над 150 младежи от общините Гоце Делчев, Якоруда, Белица, Гърмен, Сатовча, Доспат, Смолян и Петрич и още толкова от Македония, Сърбия и Молдова.

Те отдадоха почит и поднесоха венци и цветя пред паметника в българското военно гробище и на паметните плочи на погребаните в него 71 български войници, загинали в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война, които произхождат от различни области на днешна България и на отнетите с несправедливия Ньойски договор територии на стара България – Македония /Вардарска, Егейска и Пиринска/, Западните покрайнини, Беломорска и Одринска Тракия.

Честването на Деня на храбростта събра в Ново село стотици българи от 18 до 80-годишна възраст от Македония, България, Сърбия и Молдова. От 2006 г. в обновеното военното гробище в Ново село се организират военни и религиозни церемонии за отдаване на почит към загиналите в освободителните борби.

Заупокойна молитва отслужиха свещеници от Македонската православна църква начело с Негово високо преосвещенство Струмишкия митрополит Наум, а в тържественото поклонение участваха още Младежкият хор и Духовият оркестър на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ и вокалната формация „Юлангело”.

Почит към падналите в защита на националните идеали герои първи отдадоха гвардейците от Националната гвардейска част, след което венци и цветя бяха положени от името на министър-председателя и министъра на външните работи в служебния кабинет на България – Марин Райков и Тодор Тагарев.

Официалните гости, поканени лично от председателя на фондацията д-р Милен Врабевски, бяха д-р Андрей Ковачев - зам.-председател на Комисията по външните работи в Европейския парламент, Иван Петков - извънреден и пълномощен посланик на България в Македония, д-р Добромир Тотев – постоянен секретар на отбраната, бригаден генерал Христо Тихонов, д-р Тодор Чобанов - зам.-кмет по културата и образованието на София, Струмишкият митрополит Наум, кметове и местни управници от Ново село и община Струмица.

Военното гробище в Ново село е второто обновено от д-р Милен Врабевски българско войнишко гробище на територията на Македония. „Днес за поредна година се събираме на възстановени от мен военни гробища с домакинството на митрополит Наум, съвместно с община Ново село, приятелското сътрудничество на община Струмица и моето спонсорство“, заяви по време на церемонията д-р Врабевски.

Той коментира, че като размяна на жестове на приятелство, военното министерство и община Ново село са поставили оградите, а кметът на Струмица е дарил пътеката от павета, като завършек на европейския интериор на възстановените български военни гробища.

По думите на д-р Врабевски, тази инициатива дава възможност да се покаже на младите хора как да живеят заедно, спазвайки европейските принципи и премахвайки езика на омразата, да успяват да честват съвместно общата национална памет.

„От двете страни на границата живее един народ. Това, че са две държави, не означава, че не можем да живеем в интеграция, приятелство и добросъседство. Докато в София имаше парад, ние със семействата и приятелите българи християни и българи мюсюлмани избрахме да бъдем тук със своите братя от Македония, единни в многообразието, събрани в Ново село“, заяви още д-р Милен Врабевски, който според новината, съобщена от евродепутата Андрей Ковачев, е номиниран за „Европеец на годината“.

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Български офицер12:01 - 09.05.2013
Вечна Слава и чест на нашите героични Деди - Българските войници , подофицери и офицери дали живота си по бойните полета за МАЙКА БЪЛГАРИЯ ! ВЕЧНА ИМ ПАМЕТ !
Патриот20:58 - 07.05.2013
Дано това,което прави д-р Врабевски зарази и други българи,дано последват примера му и да допринесат с личния си пример за проевропейското бъдеще на България. Дано мутризираните ни политици от всички партии да проумеят какво прави един скромен българин -патриот,колкото и да им е трудно да мислят с главите си. Хвала на такива хора!!!!!!!!!!
Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK