Стотици миряни почетоха храмовия празник на параклиса "Свети Мина" край Мечкул (СНИМКИ)

Снимка: Infomreja.bg

Стотици миряни от община Симитли почетоха християнския празник в чест на Свети Мина. Празнична литургия бе отслужена вчера в параклисa в местността "Св. Мина" край село Мечкул.

Свети Мина е познат като светец на желанията и покровител на семейството. Няколко свещеници осветиха хлябовете и храната и благословиха присъстващите.

Кметът Апостолов дойде на свещеното място и запали свещ, като почете своя закрилник и пазител Свети Мина. На празника присъстваха много гости от близки и далечни краища на страната, които имат родствени връзки с организаторите или са потомци от Мечкул. 

В полите на Пирин присъстващите станаха под звуците на химна на България, който бе и поздрав за празнуващата своя юбилей зам.-кмет на община Симитли Евгения Георгиева.

На празника присъстваше и директорът на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ - Симитли, Таня Янкова, която също празнуваше своя рожден ден с колегите си от учителския колектив.

По обяд стотици се събраха на поляните край храма на обща трапеза с постен курбан  и риба за празника. Празникът продължи с много кръшни хора и жива музика. 

С доброволен труд, дарения от миряни от община Симитли параклисът се изгради преди години. В момента се изгражда иконостас, а от 2 години на мястото се чува и камбанен звън за големия празник на Св. Мина.

Божият храм е построен върху някогашно тракийско светилище. По предания и легенди мястото там е свещено. В древността там е имало тракийска лечебница. Намира се точно до скалния ансамбъл, който се извисява над Кресненското дефиле.

Светата обител е в прочутия скален град, кръстен от местните "Пиринският Стоунхендж".

 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK