Стотици ловци и риболовци избягаха от 44-градусовата жега и окупираха дебелите сенки на Попови ливади

Снимки: Личен архив

Стотици ловци и жители от целия Гоцеделчевски регион, както и от общините Сандански, Петрич и Разлог прекараха най-топлия и първи юлски ден под дебелите борови сенки в курортното село Попови ливади край Гоце Делчев. 

За трета поредна година Инициативният комитет при четирите ловни дружества – Ловно-рибарско сдружение „Сокол” – Гоце Делчев, ЛРД „Сокол-1920” – Сандански, ЛРД „Петрич-1914” и Сдружение „Ловно-рибарско дружество” – Разлог, събраха под ловните си знамена огромната ловджийска гвардия на утвърдилия се вече като традиционен събор в курортното селище. 

Събитието започна с полагане на венци и цветя на лобното място на Яне Сандански и с тържествена церемония пред паметника на Гоце Делчев, където всички участници и официални гости на събора се поклониха пред паметника на войводата и поднесоха венци и цветя.

Отслужен бе водосвет за здраве и традиционно бяха осветени ловните знамена на дружествата организатори и множеството ловни групи, участници в събора. 

Още от рано сутринта в събота първите съборяни пристигнаха с коли, пълни с провизии и развети знамена, на голямата ливада с мисията да запазят места под дебелите борове и да подредят дългите и пълни трапези. 

Вилите и къщите в курортното селце също бяха пълни с хора от града и региона, бягащи от жестоката градска жега в съботния ден, когато към 15 часа в Гоце Делчев термометрите показваха рекордните 44 градуса на сянка. 

Около обяд, при официалното откриване на събора, поляната край сцената завря от съборяни, след което местни и известни изпълнители се грижеха за доброто настроение на десетките компании, ситуирани под дебелите сенки, които вдигаха наздравици и се веселиха до късния следобед.

Около димящите скари също бе напечено почти през целия ден. 

Кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов, зам.-кметът Саид Иброш, председателите на четирите ловни дружества, депутатите Богдан Боцев и Димитър Гамишев, шефове от София и Благоевград, гости от гръцкото ловно-рибарско сдружение „Артемис“ и много други бяха сред официалните гости, които поднесоха цветя и венци пред паметника на Гоце Делчев и поздравиха всички ловци и съборяни с традиционния им празник.

“В днешния горещ ден за поредна година присъствах на Третия регионален ловен събор, който се проведе в село Попови ливади. Макар да не съм ловец, винаги съм присъствал на това събитие, защото ловците са една особена порода хора - задружни, организирани, умеят да се веселят, но умеят и да носят отговорност. Благодарение на тях и ловните сдружения, ловът днес е вече много различен от това, което е бил преди години. Ловците се грижат за животните, правят хранилки, подпомагат размножаването на застрашените видове, борят се с бракониерите.

Радвам се, че тази идея, започната преди три години от ЛРС "Сокол" в Гоце Делчев и неговия председател Валери Сараднев, вече се превърна в традиция и събира на Попови ливади ежегодно стотици ловци от целия район“, сподели  народният представител Богдан Боцев, който пожела на всички ловци, риболовци и съборяни здраве и много успехи. 

 

КОМЕНТАРИ

мургав13:06 - 02.07.2017
Всички "ловджии" на събор браво!? браво!? То няма толкова колкото некадърници по-попските ливади.
Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK