Млади възрожденци пробуждат патриотичния дух на Кюстендил с тридневни тържества за Апостола

Снимка: Читалище "Асклепион"

С тридневни инициативи под мотото „Левски в моя град“ млади кюстендилски възрожденци  почитат 180-годишнината от рождението на Апостола на българската свобода.

Клубовете „Млади възрожденци“  към Общобългарския комитет „Васил Левски“са сформирани в цялата страна. В Кюстендил такива общности има в ОУ “Проф. Марин Дринов“, ОУ „Христо Ботев“, ОУ „Даскал Димитри“, ОУ „Иван Вазов“ и НУ „Св. Климент Охридски“, а вече и в ПГИМ и в ОДЗ „Славейче“.

Тридневните ученически тържества, посветени на юбилейната годишнина, започнаха с празник на улица „Васил Левски“. Ученичката Адриана Михайлова прочете есе, посветено на Апостола, след това под звуците на патриотични песни децата се заеха да почистят и боядисат бордюрите на улицата. Преди тях работници от общинското предприятие „Чистота“ се бяха постарали да измият асфалта, който се превърна в голямо ателие на открито за детските рисунки с тебешир.

Избраната от малките художници тема беше „Родината на Левски – моята родина“. Материалите за тебеширеното ателие подари Сашка Миланова от книжарници „Елрико“, а за боядисването на бордюрите – Гроздан Грозданов. Симеон Иванов – председател на Общинския комитет „Васил Левски“, връчи почетни знаци на най-възрастния и на най-младия жител на улицата с достолепното име – 91-годишният бивш учител Александър Захариев и Стефан Тодоров, който е само на година и 9 месеца.

Юбилейният патриотичен маратон за Левски продължава тази вечер в Учителския дом с тържество, на което най-новият почетен гражданин на Кюстендил Румен Манов ще връчи членските карти на  членовете на новоучредените клубове „Млади възрожденци“, съобщиха от читалище „Асклерион“, което е съорганизатор на проявата.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK