Стотици гости събра Фестивалът на кестена в полите на Беласица

Снимки: ПП "Беласица"

От 13 до 15 октомври за шеста поредна година се проведе Фестивал на кестена в петричкото село Коларово. Стотици гости от различни краища на страната, присъстващи на празника, опитаха кулинарните специалитети от кестени и се насладиха на колоритните фолклорни изпълнения от района на Подгорието.

Сред официалните лица, които уважиха събитието, бяха народният представител Георги Динев, зам.-областният управител Антоанета Янчева, директорът на РДГ-Благоевград, инж. Иван Гергов, зам.-директора на ЮЗДП, Антоанета Дивилска, директорът на ДГС-Пърмовай, инж. Димитър Комитов, служители на Община Петрич и кметът на с. Коларово - Атанас Гошев.

В своето приветствено слово директорът на Природен парк "Беласица", Добриел Радев, благодари на всички местни хора, взели участие в провеждането на празника и добави, че само с общи усилия може да се продължи започналата традиция и Фестивалът на кестена да стане емблема на Подгорието, на ПП "Беласица" и на община Петрич.

Държавните институции и хората от района представиха по най-добрия начин пред своите гости природното и култуно наследство на своя край. Пъстри шатри, отрупани с кулинарни изкушения от кестени и традиционни ястия, танцови изпълнения на домакините, забавления за малки и големи направиха празника на кестена незабравим за всички.

„Фестивал на кестена 2017 г.“ се организира от Дирекция на Природен парк „Беласица“ към Изпълнителна агенция по горите  с финансовата подкрепа на Югозападното държавно предприятие и община Петрич, в партньорство с Българска фондация Биоразнообразие и Пирински туристически форум, както и с активното участие на кметовете и читалищните секретари на подгорските села. Организирането на фестивала щеше да е невъзможно без активното участие на цялата общественост на Подгорието.

Събитието се реализира и благодарение на любезното участие  на Народно Читалище "Братя Миладинови - 1914" град Петрич, Общински детски комплекс град Петрич, Винарна „Орбелия“, Туристическо дружество „Калабак“ град Петрич,  ПГИТ „Проф. д-р Асен Златаров“ гр.Петрич,“, „Вкусната биоградинка“ от ОУ „Хр. Ботев“, с. Беласица, сдружение „Млад планинар, Къща за гости „Янкиш“ село Самуилово, Къща за гости „Орхидея“ село Яворница“, Огражденска къща „Боровичене“,   Куклен театър Благоевград, Клуб на пенсионера село Коларово и Планетум Македония, Кръстьо Козеринов - Майстор Кънчо-село Беласица, Образователен център „Делфин”, Живо село, Жива бира „Раджен“ и м-н „Прерода“, Сдружение „Заедно можем повече“, Клуб на пенсионера село Коларово и  СУ „Васил Левски“ село Коларово.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK