26. юни - Световен ден за борба с наркоманиите

Снимка: Infomreja.bg, архив

„Първо слушай!” е мотото на Световния ден за борба със злоупотребата с наркотични вещества и наркотрафика. 

Инициативата е за увеличаване на подкрепата за превенция на употребата на наркотици, която се основава на знанието и науката, като по този начин е ефективна инвестиция в здравето на децата и младежите, техните семейства и обществото.

Първата стъпка, за да бъде превантивната работа ефективна е да се изслушват децата с емпатия и загриженост. Необходимо е да се включат всички -семействата, училището и професионалистите, заели се с превенция на рисковото поведение сред подрастващите.

"Ролята на родителите е водеща в процеса на израстване на техните деца като здрави и щастливи възрастни, способни да се справят с трудностите. Дори и при много трудни обстоятелства връзката между деца и родители може да е предпоставка за избягване на рисково поведение. А в основата на силната връзка между деца и родители е разбирането и изслушването", каза за ИНФОМРЕЖА Елена Андонова - началник на отдел "Профилактика на болестите и промоция на здравето" към РЗИ - Кюстендил.

По думите й когато родителите знаят къде е и какво прави детето им и показват загриженост, а вероятността юношите  да използват марихуана намалява с 20 %. 

Наркоманията става все по-масово явление. Тя унищожава щастието и живота на милиони хора по цял свят и всяка година взема значителен брой жертви. Това е болест, която трябва да бъде излекувана още преди да е започнала и чиито лекари сме всички ние.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK