Съветът на ЕС с решение за налагане на санкции за нарушения срещу правата на човека в Русия

Снимки: МВнР

Захариева участва в редовно заседание на Съвета „Външни работи“

Заместник-министър председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева участва в проведеното днес в Брюксел редовно заседание на Съвета „Външни работи“. Отношенията на ЕС с Русия бяха сред основните теми в дневния ред.

Министрите проведоха първа дискусия с новия държавен секретар на САЩ Антъни Блинкен. Беше обсъдена и ситуацията в редица горещи точки по света - Беларус, Мианмар, Хонконг, Сахел, Иран, Етиопия и Судан.

Върховният представител Жозеп Борел информира за неотдавнашното си посещение в Москва, потвърдило сериозните различия между ЕС и Русия и липсата на желание от руската страна за сътрудничество с ЕС.

Министрите изразиха дълбоко безпокойство от негативните тенденции както във външнополитическия подход на Русия, така и в областта на правата на човека и положението на гражданското общество в страната, като потвърдиха решимостта си за запазване на единния подход в защита на ценностите и интересите на ЕС.

Във връзка с неоснователната присъда срещу опозиционния лидер Алексей Навални и репресиите срещу мирно протестиращите граждани беше взето политическо решение за налагане на целенасочени ограничителни мерки на отговорни за нарушенията лица по линия на Глобалния санкционен режим на ЕС в областта на правата на човека.

„Санкциите трябва да са насочени към конкретни хора, отговорни за сериозните нарушения на правата на човека, а не такива, от които биха пострадали обикновените руски граждани, защото те само ще засилят пропагандата срещу Европейския съюз.

Основен приоритет на ЕС следва да остане борбата с дезинформацията и фалшивите новини, които създават не само разделение между държавите-членки, но и вътре в нашите общества”, заяви министър Екатерина Захариева.

Българският първи дипломат призова още Звеното за стратегически комуникация на ЕСВД да бъде активно непрекъснато, а не само по време на ключови събития като изборите за Европейски парламент.

В подготовка на предстоящия стратегически дебат на европейските лидери през март 2021 г. министрите обмениха виждания по всички аспекти на отношенията с Москва и се обединиха около необходимостта от изработване на стратегия на ЕС за отношенията с Русия чрез укрепване на единството на съюза на основата на петте водещи принципа в политиката спрямо Русия и запазване на възможностите за ангажиране по въпроси от интерес за ЕС.

Външните министри на държавите-членки на ЕС проведоха видеоконферентна среща с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен по-малко от месец след встъпването му в длъжност. Единодушно приветстваха решимостта на новата американска администрация за завръщане към мултилатерализма и международните партньорства и вече предприетите конкретни действия в тази насока.

„Оценяваме високо тази първа дискусия с Антъни Блинкен скоро след встъпването му в длъжност като държавен секретар на САЩ, която показва значението на трансатлантическото партньорство. Впечатлена съм от изявлението на президента Байдън, че САЩ ще бъдат водещи в света не с примера на  силата си, а със силата на своя пример - заяви министър Захариева. -

Важни за нашето партньорство  са и контактите между хората и в този смисъл очакваме постигане на пълна визова реципрочност между ЕС и САЩ.”

В рамките на „текущи въпроси“ министрите потвърдиха загрижеността си от военния преврат в Мианмар и ескалацията на репресии спрямо протестиращите, като приеха Заключения на Съвета.

Остро осъдени бяха продължаващите репресии на режима в Беларус срещу журналисти, защитници на правата на човека и синдикални лидери.

Министрите потвърдиха ключовата роля на Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма за глобалната и регионалната сигурност и режима на неразпространение, като изразиха дълбока загриженост от намеренията на Техеран да преустанови прилагането на Допълнителния протокол за гаранциите на Международната агенция за атомна енергия.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK