Стоят ли Русия, Сърбия и Турция зад кошмара в Скопие

Снимка: Нова ТВ

"Има два международни фактора, които се преплитат в Македония - от една страна стои Сърбия и зад нея е Русия. Те се опитват да запалят тук чергата, за да ударят Европейския съюз и европейската интеграция. Има доказателства, че те поддържат Груевски финансово. От друга страна е и турският фактор", заяви евродепутатът Ангел Джамбазки пред "Здравей, България" по NOVА.

"Турция се намесва чрез своята партия БЕСА, която привлича албанците обратно в религията. Другата ръка на Ердоган в Скопие е опитът за албанско обединение", продължи Джамбазки в коментар на най-драматичната нощ в македонската история - стотици нахлуха в парламента и биха лидера на опозицията Зоран Заев, както и други депутати. Поводът - изборът на албанец за председател на парламента.

Напрежението в Западните Балкани започна бързо да расте след провокативно интервю на албанския премиер Еди Рама за съюз между Албания и Косово, и след предупреждението му, че ако ЕС обърне гръб на Западните Балкани, те ще потърсят по-малки съюз. Това се случва на фона на тежка политическа криза в Македония и явни усилия за превъоръжаване на армията в Сърбия.

Самата Албания е разтърсвана от протести заради корумпираната политическа система. Опозицията дори обяви, че няма да участва в предстоящите избори на 18 юни, защото вотът ще бъде манипулиран. На този фон управляващите изглежда търсят заплаха извън страната, с която да отвлекат вниманието от вътрешните проблеми. По подобен начин през 90-те години на миналия век започнаха войните в Югославия. Албанският премиер обаче отрече Тирана да стои зад действията на албанските партии в Македония.

Освен външните фактори, влияние има и вътрешният фактор - а именно Никола Груевски - бившият премиер и лидер на ВМРО-ДПНЕ.Никола Груевски управлява 10 години без редовни избори и той се опитва да защити властта си на всяка цена, заяви Джамбазки и допълни, че това е една криминална власт, замесена в чудовищни кражби. По думите му той прави тази провокация, за да защити властта, но няма план Б.

"Помните ли преди година нападението в Куманово - това е проект на службите на Груевски", смята още евродепутатът.

"Македония върви по пътя на кантонизиране, федерализиране и разделяне. Кантонизацията започна с войната от 2001 година и тези дни може би завършва. Това е първата стъпка към федерализацията, а от там нататък е разделянето". Това заяви за "Здравей, България" журналистът Красимир Узунов.

"Дрехите на малките държавици, които се родиха от Югославия, очевидно са отеснели и става въпрос за прекрояване на граници", коментира той. 

"И Зоран Заев, и Никола Груевски бяха приели така наречената албанска политическа платформа, а именно - албанският език да стане официален в страната, а не само в териториите с 20% етническо албанско население", изтъкна Узунов. „Да, има опасност за България, защото когато гори къщата на съседа, гори и външната ти стена”, потвърди и Джамбазки.

По думите му ако нещо се случи в Македония, страната ни трябва да защити гражданите си там. „Това обаче няма да стане със статус във Facebook. Има Европейски съюз и НАТО”, добави той.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK