Стоян Тонев подаде оставка

Източник: Петко Налбантов, БГНЕС

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е бил уведомен от ген. Стоян Тонев, че подава оставка като председател на здравната комисия в Народното събрание.

Оставката ще бъде депозирана пред шефа на парламента Цецка Цачева съобщи „24 часа“. Макар че по-рано съобщи, че възнамерява да изчака проверката на органите, той междувременно е бил убеден от доказателства, че има основания да се освободи от депутата на ГЕРБ.

Ген. Тонев ще напусне и парламента. Следващият председател на здравната комисия ще е Десислава Атанасова или Даниела Дариткова.

„Ако изнесената информация за нарушения във Военномедицинска академия (ВМА) при ръководството на ген. Стоян Тонев се докаже, то единствената мярка, която може да се предприеме, е Тонев да напусне парламента или да не е депутат от ГЕРБ“, написа по-рано днес Бойко Борисов в профила си във Фейсбук.

Вчера ръководството на ГЕРБ изслуша по негово искане Тонев и той сезира прокуратурата и Сметната палата за проверки във ВМА за сключваните договори за периода от 28 август 2012 г. до 1 януари 2015 г.

„Решението на Изпълнителната комисия на ГЕРБ е да изчака резултатите от проверката на главния прокурор и на Сметната палата по този случай. В зависимост от това ще вземем решение. Ако изнесената информация се докаже, то единствената мярка, която може да се предприеме, е Тонев да напусне парламента или да не е депутат от ГЕРБ. Но подчертавам, ако се докаже неговата вина“, написа още Борисов.

Повод за напрежението в ГЕРБ е репортаж на bTV за развиване на частен бизнес с държавни пари и злоупотреби за милиони левове в клиниката по дерматология на ВМА, чийто ръководител е проф. Мирослава Кадурина. Одитът засяга и времето, в което Тонев е бил директор на болницата.

В понеделник bTV съобщи, като се позова на свои източници, че Борисов е поискал Тонев да напусне всички постове в ГЕРБ.

По-късно вицепремиерът и член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ Румяна Бъчварова уточни, че целта на ръководството е била да заяви позиция, която разграничава ГЕРБ от действията, уличаващи в злоупотреби клиниката по дерматология във ВМА. В същото време на Тонев е даден шанс да изясни ситуацията, така както той я вижда. Обсъждани бяха различни варианти в зависимост от това какъв ще бъде изходът от разследването, засега няма конкретно политическо решение и то ще бъде взето, след като Тонев представи и своите аргументи, каза Бъчварова.

Вчера Изпълнителната комисия на ГЕРБ е разговаряла с генерал Стоян Тонев и пред нея той отрекъл да е извършвал злоупотребите, в които е обвинен, казва Борисов. По тази причина го помолих да сезира незабавно главния прокурор и Сметната палата с искане да бъде извършена проверка във връзка с това, което беше изнесено от bTV, допълва лидерът на ГЕРБ.

„Вече 25 години се правят рокади по политически причини без абсолютно никакъв резултат. Считам, че тази практика трябва да се прекрати. Същевременно трябва да е ясно, че няма „свещени крави“ – ако има виновни, ако някой не си е свършил работата или е злоупотребил с позицията си, то виновният трябва да бъде отстранен и наказан според закона“, заявява днес Борисов.

„Затова искам да подчертая, че всички трябва да са спокойни, ако си вършат съвестно работата, ще се ползват с моята подкрепа, но ако има извършени нарушения, то тогава ще им потърся отговорност. Заставам зад всеки до доказване на неговата вина. Това се отнася както за кадри на ГЕРБ, така и за назначения от предишното правителство“, пише още премиерът. /Vevesti.bg/

 

КОМЕНТАРИ

ds19:40 - 13.05.2015
тлъсто мазно крадливо уродливо говно
QnQ21:19 - 24.02.2015
Еееиии всички Гербаджии са такива.Ето вижте ги! Лъжат,мажат,крадат.Та и нашето крадливо даскалче.В собственото ни село кмет не можа да стане!!! Ама го сложиха зам.областен Благоевград.БОЙКОООО има много още да се обясняваш с тези свои кадри!!!!!!!!!!!!!
nnn19:02 - 24.02.2015
Не съм гербер но това което казва ББ му прави чест и евела му ВСИЧКИ които се определят за политици да взимат пример от позицията му относно съпартиец А що се отнася за далавери във ВМА то съм потърпевш като пациент съм бил там търсят се пари изписват се манипулации които в същност не са правени но се взимат пари от здравна каса и ред други неща
Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK