Стойка Кръстева е на финал на олимпийски игри!

Българската боксьорка ще се качи отново на ринга в Токио в събота

Двукратната европейска шампионка по бокс (2014, 2018 г.) Стойка Кръстева спечели полуфиналната си среща в категория до 51 кг на олимпийските игри в Токио и в събота (7 август) ще участва в срещата за титлата.

Българката победи Цукими Намики от Япония след единодушно съдийско решение. На ринга 35-годишната Кръстева показа зряла и стабилна игра, като контролираше събитията в първите два рунда, което ѝ донесе предимство пред съдиите. 

В заключителната част Намики опита да навакса изоставането, но по-опитната боксьорка отново си каза думата!

Отличието ще е първо за българския женски бокс от олимпийски игри! За последно в Атланта 1996 страната ни имаше финалист на ринга. Тогава Даниел Петров спечели титлата в категория до 48 кг, а Серафим Тодоров (до 57 кг) и Тончо Тончев (до 60 кг) спечелиха сребърни отличия.

На финал в събота (7 август) Кръстева ще се изправи срещу водачката в схемата в тази категория в Токио Бусе Наз Чакъроглу (Турция). Срещу нея българката има победа и загуба до момента. 

25-годишната туркиня е европейска шампионка от 2019 г. и сребърна медалистка от световното първенство. На полуфинал тя победи с пълно съдийско единодушие Сяо Хоанг от Китайско Тайпе.

Стойка Кръстева е една от най-опитните и титулувани български боксьорки. Освен две европейски титли, тя има още два сребърни медала от световни първенства - през 2016 и 2018 г. За втори път в своята кариера Кръстева участва на олимпийски игри. През 2012 г. в Лондон тя спечели първия си мач, но отпадна на четвъртфинал.

 Кръстева се отказа за кратко от бокса през 2018 г., но само след 2 години се завърна отново в активния спорт./ бТВ

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK