Стоилов: Не бива да има сътресения при преминаването на Бюрото за защита към МП

Снимка: БГНЕС

Министър Стоилов коментира и темата за бъдещето на специализираното правосъдие

Не трябва да се допуснат никакви сътресения в периода на преминаване на Бюрото за защита от прокуратурата към Министерството на правосъдието. Това заяви министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов пред bTV в предаването „Тази събота“ по повод приетите от парламента промени в Закона за защита на застрашени във връзка с наказателното производство лица. Той допълни, че се е срещнал в министерството с главния прокурор Иван Гешев, за да обсъдят темата. 

„Аз получих уверения, че няма да бъдат създавани пречки. Бюрото трябва да премине с всичките си активи към министерството. Това, което мога да ви уверя е, че за разлика от главния прокурор, аз няма да се движа с няколко големи автомобила, които да осигуряват моята защита. Тази защита ще бъде за свидетелите“, допълни министърът на правосъдието.

Според проф. Стоилов ролята на бюрото не е да допълва функции на съдебната власт, то е било създадено към Министерството на правосъдието и връщането там възстановява баланса между съдебната и изпълнителната власт.

Министър Стоилов коментира и темата за бъдещето на специализираното правосъдие, която Народното събрание не успя да доведе до решение:

„Специализирано правосъдие - да, но без специализиран съд. Това се съдържа и в един от анализите за нашата дейност. Трябва да се запазят добрите страни в специализацията, като на мястото на сегашните структури се създадат специализирани отеления и отдели“.

Проф. Стоилов коментира участието си в новия служебен кабинет.

„Сега вече ми е по-лесно да се ориентирам какво трябва да се направи, но по-добре знам и какви са спънките“. Той отбеляза и част от успешните действия в Министерството на правосъдието в последните месеци.

„При извършване на имотни сделки вписването става след ден или два, докато преди това е отнемало по 10-12 дни. Преодоля се значителното забавяне по създаването и свързването на различните регистри. За три месеца 7600 лица са получили своето удостоверение за българско гражданство, а за цялата минала година те са били 5500. Предотвратихме закриването на десетки районни съдилища с необмисления модел за съдебната карта. И динамиката, и резултатите са налице“, категоричен бе министърът на правосъдието.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK