Стоицов е с три обвниения, Шарков - с едно. И двамата остават в ареста!

Снимка: Infomreja.bg

Към днешна дата вече има повдигнати обвинения срещу две лица – едното е Данаил Стоицов – началник сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР –Благоевград, другият обвинен е Бойко Шарков.

Това уточни изпълняващият длъжността „Окръжен прокурор“ - Сачкова, днес в Окръжна прокуратура – Благоевград.

На Стоицов е повдигнато обвинение за три престъпления.

Обвинен е за незаконно притежание на пистолет в шкаф на служебния си кабинет.

Обвинението е по чл. 339, ал.1 от НК за това, че без надлежно разрешително, което се изисква по закон, е държал огнестрелно оръжие и боеприпаси.

Обвинен е за незаконна разпоредба на полицейски конвой.

Второто обвинение е за престъпление по служба – по чл. 282 от НК, то е за това, че на 4. май 2018 г. е превишил правата си като шеф на КАТ.

Разпоредил е осигуряване на полицейски конвой от село Дамяница до с. Бело поле на тежкотоварна извънгабаритна техника в нарушение на важащата за това забрана и без да има издадено разрешение от ОД на МВР – Благоевград. Така той набавил облага, което се изразява в незаплащане на пътни такси и от това са могли да настъпят немаловажни и трайни последици.

На същата дата – 4. май, министърът на вътрешните работи – Валентин Радев, бе на официлано посещение в Сандански по случай откриването на санираната пожарна и полиция в града.

Стоицов е обвинен и за подкуп.

Третото обвинение, за което той е привлечен в качеството му на обвиняем, е за подкуп. В качеството си на длъжностно лице е поискал и приел от различни лица пари в размер на 5 300 лв., вещи и услуги с имуществен характер. Причината за исканите подкупи е запазване предварително на регистрационни номера с комбинации на цифри по желание с цел предоставянето им на избрани лица.

Другото лице, привлечено като обвиняем, е Бойко Шарков.

На него също му е повдигнато обвинение за подкуп. Той е участвал като помагач. Улеснил е умишлено Стоицов да поиска подкупите.

Двамата обвиняеми са задържани за 72 часа. Този срок може да бъде удължен с внасяне на постоянна мярка „задържане под стража“.

Няма други обвиняеми и задържани.

Ако разследващите преценят по всяко време могат да бъдат привлечени други лица, на които да им бъде повдигнато обвинение, уточни Сачкова.

Тя не даде информация за останалите трима, които бяха задържани при вчерашната акция.

ИНФОМРЕЖА научи, че Никола Доганджийски – Колевецо, който вечра също бе задържан, е все още в кардиологията на МБАЛ-Благоевград, където предстои да бъде освободен. Към настояще няма повдигнато обвинение към него.

При вчерашното изявление на Борислав Сарафов, той заяви:

Предметът на разследването е престъпление по служба и корупционни престъпления на шефа на КАТ-Благоевград. До момента сме извършили 15 разпита на свидетели.

Извършени са претърсвания в 13 помещения, офиси, служебни помещения на КАТ - Благоевград, и домове. Огледани са и претърсени 6 автомобила.

Иззети са многобройни веществени доказателства, сред които е и незаконно притежаван боен пистолет, боеприпаси към него, мобилни телефони и компютри.

Парите са намерени в служебния кабинет на шефа на КАТ. Пистолетът също е намерен в този кабинет (без надлежно разрешително). 

 

 

Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Въведете име...18:16 - 23.05.2018
Тия от вътрешна сигурност ако извършат проверка в КАТ Г Делчев,ще в карат всичките в затвора,барабар с чистачката.
Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK