НЧ „От извора – 2013” Сапарева баня отбеляза 5-годишен юбилей

Снимки: личен архив

Народните читалища са една от неповторимите изяви на българския дух, които ни превеждат през разделните дни на историята ни. Трудно е да си представим Възраждането без тях. Трудно е да си представим модерната си история без тях. Трудно е да си представим духовния и интелектуалния възход на България без тях. Но какво е мястото им в живота на съвременния човек? Въпрос ни най-малко риторичен. Вероятно много спорен и донякъде оптимистичен.

На 30. януари 2018 г. Народно читалище „От извора - 2013”, гр. Сапарева баня проведе отчетно-изборно събрание. Бебешката му възраст май дава отговор, който е толкова искрен, че заслужава цялото ни внимание. Българският поглед към света е като към място, което чака да бъде сътворено.

А творческият гений в нацията ни извира от всеки неин представител. Нуждата от изява бележи житейската история на всеки българин, както и историята на народа. Ние се захласваме от всичко красиво и се опитваме да му подражаваме. А от там до стремежа да го надскочим е само една въздишка разстояние.

Читалище „От извора” още няма история, но следата му в културния живот на Сапарева баня е дълбока и вече неизтриваема. Дори наградите от участия във фестивали и празници не са най-важното. Важното е, че има огън и търсене на път, и жажда за докосване до вечното.

И знаете ли кой е най-запален? Най-малките. Децата от хора и оркестъра „105 градуса” с художествен ръководител Иван Начов само за година са станали истински професионалисти. И отношението към репетициите, и отговорността към изявите са показателни за нуждата, която удовлетворява народното творчество в младите българи.

Не си представяме вече Коледа без гръмкия благослов на коледарските дружини. Великден е невъзможен без греещата хубост на лазарките. Сапаревобанци са дълбоко признателни на Зафирка Бичакова за неукротимата й страст, която не се успокоява ни в победи, ни в поражения. Нейна е заслугата и за създаването на новото читалище в Сапарева баня. И като че цялата му дейност е насочена към удовлетворяване на потребността й да не позволи традицията да се затрие. Много високо постижение е Международният фолклорен фестивал „Мома пее – гора се люлее”. Но какво е традицията без съвременния й прочит. Тук много силно се изявява Теодора Цветанова.

Вече очакваме тържеството за Трети март, което две поредни години Читалище „От извора” дарява на Сапарева баня като трепетно изживяване на миналото, което ни води към бъдещето. Още сега се планира празникът на светите равноапостолни братя Кирил и Методий – традиционен читалищен (не само училищен) празник.

Нямам намерение да изброявам проявите на читалищните дейци. Те са в отчетния доклад на преизбраната председателка Елена Джокина заедно с проблемите, които са повече, отколкото са им нужни. Иска ми се само да кажа още, че читалището (дори и без собствена сграда) е домът на българския дух. Тук той разгръща себе си в пълнота, защото тук е концентрирана енергията на единствения и неповторим в останалия човешки свят пиетет към Разума.   

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK