Tри българки учени получиха награда от по 5000 евро за проекти с глобално значение

Д-р Изабела Генова, д-р Кирилка Младенова и д-р Наталия Берберова-Бухова са тазгодишните носителки на националната стипендия „За жените в науката“ за България. Престижното отличие им бе присъдено за техни научни проекти с глобално значение на официална церемония в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ днес, 10 ноември, Световен ден на науката за мир и развитие.

Почетен гост на събитието бе г-жа Илияна Йотова, вицепрезидент на България, а г-жа Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО, изпрати поздравителен адрес, като специален жест към българското издание на стипендиантската програма. „Светът има нужда от наука, за да прогресира, а през годините българите са се доказали като едни от най-светлите умове на научната сцена“, заяви г-жа Бокова в адреса си.

Стипендиите „За жените в науката“ се отпускат всяка година от L'Oréal и ЮНЕСКО на млади жени учени и имат за цел да подкрепят тяхната научноизследователска кариера. Трите победителки тази година бяха отличени за своите иновативни проекти с награда от по 5000 евро.

Проектът, с който д-р Изабела Генова впечатли журито на програмата, цели откриването на нови екологосъобразни алтернативни източници на енергия и изграждане на устойчиви енергийни системи. Голяма част от изследванията си тя ще проведе в Института по органична химия на БАН, където е асистент от няколко години. Интересен факт е и, че д-р Генова, на 29 години, е най-младата стипендиантка по програмата в България.

Проектът на д-р Кирилка Младенова включва задълбочено изследване на белтъка човешки бестрофин 1, а мутации в гена, който кодира този белтък, водят до прогресивно намаляване на зрението и слепота. Научната тема е обект на интерес за д-р Младенова още от бакалавърските й години. В момента тя е главен асистент в Биологическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, Катедра „Биохимия“.

Проектът, с който д-р Наталия Берберова-Бухова спечели стипендията „За жените в науката“, е с фокус върху изобретяването на нова среда за запаметяване на информация, която ще е с много по-голям капацитет от наличните на пазара в момента. В основата на проекта е използването на наночастици. Той ще бъде реализиран в Института по оптически материали и технологии на БАН, в който д-р Берберова-Бухова е главен асистент.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK