Стела Иванова е президентският медалист на Американския университет в България за 2017 г.

Стела Иванова е президентският медалист на АУБ за 2017 г., снимки: АУБ

Четвъртокурсничката Стела Иванова е президентският медалист на Американския университет в България за 2017 г. Тя бе наградена вчера на тържествена церемония в университета. Студентката завършва АУБГ със специалност „Журналистика и масови комуникации“ и интердисциплинарна специалност по индивидуален учебен план „Крос-културни комуникации“.

Стела получи най-голямото отличие на АУБГ заради своя принос не само към общността на университета, но и към обществото като цяло. Тя активно участва в доброволчески дейности за защита на жени от домашното насилие, работила е с деца в неравностойно положение, деца аутисти и деца със синдрома на Даун. Също така е подпомагала каузи за достъп до образование на деца в ромски общности. Приета в „Оксфорд“, където ще следва магистърска степен по “Международно развитие и социология” с фокус върху подпомагането на жени от третия свят.

„Идваш в университета като бял лист и всички курсове, които вземаш, и всички хора, от които се учиш, придават цвят на картината.“, споделя носителката на президентския медал. Това е направила и самата тя – съхранила е в себе си не просто една фотография, запечатала конкретен момент, а картина, която е пресъздала духа и потенциала на едно поколение.

Президентът на АУБГ д-р Съливан откри церемонията, отбелязвайки, че това събитие е едно от най-вълнуващите за него, тъй като празнува успехите на талантливи студенти от цял свят. „През годините АУБГ се открои като институция, която привлича и обучава изключителни млади хора с високи цели и смели мечти. Студентите, които награждаваме тази вечер, са работили усърдно с подкрепата на преподаватели и служители, за да заслужат това високо признание.“, допълни той.

Любен Попов, президент на Студентското правителство на АУБГ, поздрави своите състуденти и поднесе топли благодарности към преподавателите в уникверситета. „Вие правите университета специално място, което вече 25 години предлага безкомпромисно висококачествено образование. Ние, студентите, оценяваме дълбоко вашата отдаденост и стремежът към отличие. За първи път стъпих в университета преди 3 години, когато се подготвях за приемните изпити. Още тогава усетих силния дух на тази уникална общност. Кандидатствах единствено и само в АУБГ и след три години тук съм щастлив, че взех това решение. Чувствам се привилегирован да бъда част от вас.“

Най-много награди получи четвъртокурсничката Цветиана Захариева. Тя беше отличена за най-високи постижения по журналистика и масови комуникации, бизнес администрация и музика. Освен с отличен успех, Цветиана впечатли журито със своята лоюбознателност, креативност и отдаденост към общността на университета. Тя е един от организаторите на провелата се наскоро конференция TEDxAUBG, а в тазгодишния мюзикъл Rock of Ages, обиколил 5 града в България, изигра главната роля. През четирите си години на обучение в АУБГ, Цветиана е била неизменна част от Бродуей клуба към АУБГ, който всяка година поставя по един мюзикъл на сцените в най-големите градове на България.

В университета учат възпитаници от над 40 държави. Тази година и двете носителки на най-големите отличия са българки - Стела Иванова е от София, а Цветиана Захариева - от Варна.

За първи път тази година бяха присъдени отличия и на преподаватели с изключителни заслуги и принос към Американския университет в България. Наградата „Космина Танасою“ за отличие в преподавателската дейност беше връчена на преподавателят по творческо писане Майкъл Коен (САЩ), преподавателят по политически науки Боби Филипс (САЩ) и преподавателят по философия и история Диего Лучи (Италия). Отличените бяха номинирани както от студенти, така и от възпитаници на университета.

Вчерашната церемония е най-голямото ежегодно събитие, което признава успехите на завършващите студенти. 156 студенти бяха отличени в почетния списък на президента, а за да получат това признание, те трябва да имат успех между 3.80 и 4.00 по четирибалната система (между 5.80 и 6.00 по българската система на оценяване) за не по-малко от два семестъра. Освен тях, студенти от различните специалности в АУБГ бяха наградени за своето академично усърдие, извънучебни дейности и принос към университета и обществото. На церемонията бяха отличени и 135 студенти, които са получили стипендии от АУБГ за своите постижения.

 

Най-много награди получи четвъртокурсничката Цветиана Захариева

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK