С отдаване на почит пред Паметника на летеца бе отбелязан Празникът на авиацията и ВВС

Снимка: МО

16 октомври е обявен за Празник на авиацията и Военновъздушните сили на 1 юни 1963 г.

Министърът на отбраната Георги Панайотов, президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров отдадоха почит пред героизма на българските летци с полагане на цветя пред Паметника на летеца пред Народното събрание (на бул. „Цар Освободител“) днес, 15 октомври.

По този начин бяха отбелязани и 109-ата годишнина от първия боен полет на военната авиация и празникът на Военновъздушните сили (ВВС) – 16 октомври.

„Българската военна авиация се развива и се надявам, че с пристигането на новите многоцелеви изтребители тя ще продължава да изпълнява достойно задачите си“, каза пред медии министър Георги Панайотов. Той поздрави по повод празника военнослужещите от ВВС и техните семейства.

„Много се радвам, че успяхме да решим някои въпроси, свързани с тренировъчните самолети „Пилатус“, които ще могат да бъдат използвани за обучение на младите български пилоти. Работим по ремонта на хеликоптери. Успяхме да намерим финансови средства, за да можем да ремонтираме допълнително, извън предварително планираното, хеликоптери „Кугар“. Освен това ще ремонтираме допълнително и един хеликоптер Ми-24 в „ТЕРЕМ-Летец“, съобщи още министър Панайотов.

„Военнослужещите от Военновъздушните сили имат с какво да се гордеят. Предизвикателствата, разбира се, са много, но аз вярвам в тях и съм сигурен, че ще ги преодолеят“, заяви пред медии началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Датата 16 октомври 1912 г. остава в историята като бойното кръщение на българската военна авиация. Пилотът поручик Радул Милков и наблюдателят поручик Продан Таракчиев летят със самолет „Албатрос“ над Одринската крепост. Те разузнават разположението на резервите и успяват да хвърлят две ръчни гранати над гара Караагач. Извършен е първият боен полет в историята на нашата авиация, той е и първият боен полет в Европа. Освен разузнаване на силите на противника е осъществено първото над стария континент бомбардиране от въздуха в истинска фронтова обстановка. Доказано е, че самолетът може да бъде използван и като нападателно бойно средство.

16 октомври е обявен за Празник на авиацията и Военновъздушните сили с Разпореждане на Министерския съвет под № 400 от 1 юни 1963 г.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK