БСП напусна НС, започва подписка за оставката на Главчев

Снимка: БГНЕС

ПГ на БСП започва подписка и процедура за оставката на председателя на парламента Димитър Главчев, предаде репортер на БГНЕС. В знак на протест цялата парламентарна група на левицата напуска днешното заседание на Народното събрание.

Днес е лош ден за българската парламентарна демокрация, заяви на брифинг зам.-председателят на ПГ на БСП Жельо Бойчев в присъствието на всички депутати от БСП.

„Беше направен безпрецедентен пореден опит от председателя на НС да се налага цензура, да се ограничава възможността българската опозиция да говори, народните представители от БСП да поставят актуалните въпроси“, подчерта Бойчев. БСП настоява и наказанията, които Главчев наложи днес на Корнелия Нинова и Антон Кутев, да бъдат премахнати.

Българската опозиция и нейният глас няма да бъдат запушени. Ние ще продължим да отстояваме свободата и демокрацията в страната ни, категоричен бе Жельо Бойчев. Няма да ме спрат по този начин, каквото и да правят ще продължавам да им казвам истината в очите. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, след като бе отстранена от днешното пленарно заседание.

Заради цитат на Бойко Борисов е отстранен лидерът на опозицията. Няма нищо по-недемократично и безумно от това, което току що се случи, категорична бе Нинова. Тя обясни, че колегата й Антон Кутев е бил отстранен, защото е помолил Димитър Главчев да възстанови микрофоните, за да може Нинова да си довърши декларацията. „След като няколко пъти бяха отправени заплахи към журналисти за това, което правят и говорят, стигнахме до следващата стъпка – заплаха и отстраняване на опозицията за това, че говори“, заяви Корнелия Нинова.

„Няма да ме спрат по този начин, каквото и да правят ще продължавам да им казвам истината в очите. Тези хора рушат държавността, правовия ред, съсипват институцията, която ще я има много години след нас. Дано по-достойни хора да влязат тук, за да бъде България нормална“, каза още Нинова. От своя страна депутатът от БСП Антон Кутев бе категоричен, че Димитър Главчев не може да остане председател на НС, защото видимо не си сдържа нервите. „Не разбрах защо ме отстраниха, най-вероятно, защото поисках оставката на председателя на НС“, коментира той.

„Не беше необходимо това днес. Не можеш да вземеш думата на председател на ПГ, която чете декларация, защото нещо ти се е сторило. В това, което говори Корнелия Нинова нямаше никакво основание за това тя да бъде спряна“, убеден е Кутев.

Той смята, че председателят на НС е най-високата длъжност в държавата и не може да се заема от човек, който не може да си сдържа нервите и практически не дава равнопоставеност на политическите сили. Искам да имаме нормално работещ парламент, а с председател като Главчев приличаме на украински“, каза още Антон Кутев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK