Проблемът с ВиК-Кресна, се задълбочава. Общината отговаря на ГЕРБ

Снимка: Infomreja.bg

На утрешната сесия на общинския съвет на Кресна ще бъде разгледано предложение към КЕВР от управителя на общинското "ВиК Кресна" ЕООД - гр.Кресна, за "утвърждаване и одобряване на цени на водоснабдителни и канализационни услуги на територията на община Кресна за периода 2018 - 2021 г.". 

По-рано днес общинските съветници от ГЕРБ в Кресна заявиха, че няма да подкрепят исканото от общината увеличение на цената на водата.

„На 3 ноември, петък, на редовна сесия на Общинския съвет предстои да бъде гласувано предложение, внесено от управителя на ВиК - Кресна Йордан Лазаров, за увеличение на цените за питейна и канализационна вода с 50%. Общинската структура на ГЕРБ в община Кресна намира предложението за неприемливо и се обявява категорично против подобни мерки”, коментира общинският ръководител на партията Валентина Таскова.

Предложението трябва да мине поне през две инстанции (Общински съвет на община Кресна и КЕВР), за да стане факт, но групата на ГЕРБ в общинския съвет вече демонстрира завидно лицемерие под формата на "загриженост" за "водата на хората", официално коментират от Община Кресна.

Това ни провокира да разясним в детайли случващото се: 

1. Вероятно гражданите на знаят, но още на 24 март 2014 г., предишният управител на "ВиК Кресна" ЕООД - гр.Кресна и член на ГЕРБ, г-н Иван Атанасов, без дори да съгласува предложението си с общинския съвет изпраща на КЕВР предложение за 0,54 лв. вода и 0,12 лв. канал (цените са без ДДС). Предложението е стигнало в КЕВР без да бъде разгледано от местния парламент и това вероятно е причинило неудобство, а наближавали избори и ето, че на 28.01.2015 г. г-н Атанасов го изтегля тихомълком и "ни лук ял, ни лук мирисал". 

2. Тъжен факт е, че при управлението на г-н Атанасов "ВиК Кресна" ЕООД - гр.Кресна, като правило завършвало годините на загуба, въпреки че не е направен и лев инвестиция в подмяна на остарялата етернитова ВиК на общината. 

3. На 31.07.2016 г. беше проведено Общо събрание на населението, на което се взе решение "ВиК Кресна" ЕООД - гр.Кресна да остане общинско дружество и да не влиза в областната ВиК асоциация. Повече от 3 000 граждани единодушно подкрепиха това решение, но имаше и един против - г-н Георги Георгиев - тогавашен председател на партия ГЕРБ в Кресна и настоящ лидер на групата на партията в местния парламент. С този символичен акт г-н Георги Георгиев показа на цялото множество, че интереса на хората в Кресна не е негов приоритет и второ, че по проблемите на ВиК в общината за него има само една меродавна позиция и тя не е на неговите съграждани. И за да не бъде голословни ще припомним, че за ВиК Асоциацията в Благоевград от КЕВР бяха пресметнали средна поносима цена за населението превишаваща 3 лв. 

4. Още през 2016 г., в процеса на подготовката на Общото събрание, огромното мнозинство от гражданите на община Кресна декларираха своята готовност да приемат минимално увеличение при запазване на общинската собственост върху ВиК инфраструктурата, ако допълнително събраните средства се насочват изцяло за подмяна на непипнатият от момента на неговото изграждане етернитов водопровод на общината. Тук е важно да отбележим, че цената на водата в община Кресна не е променяна от далечната 2007 г. По официални данни, обезценката за периода е 32.7. Казано по-просто, онова, което тогава сме купували за 100 лв. в края на 2016 купувахме за 132.7 лв. Излиза, че ако сега не бъде направена предлаганата или друга корекция, дружеството "ВиК Кресна" ЕООД - гр.Кресна ще генерира само от инфлация за тази година "загуба" надхвърляща 33 %. Очевидно е, че подход без промяна на цената, освен, че е икономически абсурден, не може да отговори по никакъв начин на нуждите на гражданите. Обратно, ще доведе в средносрочен план до фалит на дружеството и невъзможност да се отстраняват дори текущо възникващите повреди по ВиК мрежата. 

5. Известно е, че един от основните ангажименти на настоящия кмет, г-н Николай Георгиев, е подмяната на остарелия и опасен за здравето на хората етернитов водопровод. Още със сядането на кметския стол той прие своя ангажимент като мисия и до този момент вече е подменена близо 3 км. ключова ВиК инфраструктура в общината със средства от общинския бюджет. Важно е да отбележим, че това се прави за първи път в историята на община Кресна при това в режим на строги икономии и при спазване на оздравителен финансов план, заради дълговете натрупани от предишното ръководство. Известен факт е, че през 2016 г. практически всички капиталови разходи на община Кресна бяха вложени в подмяна на водопровод, а това лишава гражданите от редица други важни придобивки, които биха могли да подобряват техния начин на живот. 

6. Водена от желанието да ускори процеса, от края на 2015 г. до днес, общинската администрация се е обръщала четири пъти за целеви средства за ВиК към ПУДОС и два пъти към МРРБ, но без резултат. Кандидатствано е практически навсякъде и са изчерпани всички други възможности, за да бъде доведен процеса на цялостна подмяна на остарялата етернитова ВиК на общината до обозримо бъдеще. 

6. Въпреки инвестициите, които се правят във ВиК инфраструктурата, през 2016 г. новото ръководство на "ВиК Кресна" ЕООД - гр.Кресна е завършило годината с печалба от 90 000 лв. Тази печалба беше реинвестирана изцяло през 2017 г. за подмяна на водопровод и отстраняване на възникнали аварии, като този процес ще продължи и през следващте години. 

7. Предложеното в момента увеличение от управителя на общинското "ВиК Кресна" ЕООД - гр.Кресна от 0,21 ст. за вода и 0,06 ст. за канал ще натовари месечния бюджет на едно средно семейство в община Кресна с 4 до 6 лева, но ще доведе до годишен проход за "ВиК Кресна" ЕООД - гр.Кресна от около 90 - 100 хил лева. Заедно с инвестициите във ВиК, които прави община Кресна това означава минимум 4 км подменена водопроводна мрежа за година или иначе казано до 4-5 години може да бъде подменен изцяло остарелия водопровод. Освен това "ВиК Кресна" ЕООД - гр.Кресна се ангажира след промяната при отстраняване на аварии да полага и асфалт, което ще облекчи общинските разходи за асфалтови "кръпки" и те могат да бъдат пренасочени за зелена инфраструктура или други полезни за хората дейности. 

Накрая, но не по значение е добре да напомним ангажимента на кмета Георгиев, че ако след приключване на цялостната подмяна на остарялата етернитова ВиК се констатира възможност, цените отново могът да бъдат намалени. Впрочем, това е напълно реална възможност, защото кметът е доказал многократно, че държи на думата си.

 

КОМЕНТАРИ

!!!08:53 - 03.11.2017
Да, държи на думата си да не увеличава цената на водата :D ко стана? Ама не е той виновен. Не можеш да бъдеш агне сред вълци!
Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK