Стартира „Детска олимпийска ваканция Босилеград 2018“

Снимки: личен архив

Олимпийски клуб и Културно информационен център /КИЦ/ „Босилеград“ започнаха реализацията на проект „Детска олимпийска ваканция Босилеград 2018“.

Реализицията се осъществява с финансовата подкрепа по програмата на Министерството на външните работи на Р България „Българско сътрудничество за развитие“.  

Ваканцията, под формата на ученически лагер, се провежда за 10-и път в Босилеград и за втори път съвместно с КИЦ „Босилеград“ и подкрепата на Външно министерство на Р България.

Под надзора на педагогическия ръководител и председател на Олимпийски клуб Босилеград Желко Насев, през юни се проведоха подготовките за ваканцията, като беше направена организация и план за работа и бяха подсигурени екипировки, съвременни спортни пособия и уреди и средства за педагогическа работа и занимания.

В „Детска олимпийска ваканция Босилеград 2018“ ще участват деца от 6 до 11 години от Босилеград и Райчиловци. Те ще се включат в обучение по основните видове спорт: баскетбол, волейбол, футбол, лека атлетика, гимнастика, ориентиране, туризъм, детски и подвижни игри и оказване на първа помощ.

Децата ще имат възможност да се занимават и с творчески и приложни занимания  по художествена дейност – рисуване, фотография и видеозаснемане, театър, работа с глина, обработване на дърво.

В рамките на приложните сръчности и дейности ще изучават природата (дървета и животни от местно значение), предвидено е запознаване с етнографията и селския труд чрез екскурзии и работа, записване на обичаи и други, както и обществени изяви – организиране на изложби, празници, състезания и шествие в града.

В рамките на образователната подготовка децата ще имат възможност да се запознаят с историята на Босилеград, основните принципи на олимпизма и нравственото поведение в спорта, здравни беседи и обучение, изучаване на техниката на различни видове спортове и изучаване на техниките за работа в областта на изкуството.

В рамките на туризма и екологическите инициативи се предвижда посещение на културни и исторически забележителности в България – Рилски манастир, посещения на природни и етнографски забележителности в Босилеградско и участие в детски лагер в Ковачевци.

Основна образователна форма е беседата и обсъждането. 

Самият проект е изработен от специалисти на Национална спортна академия „Васил Левски“ с цел децата в Босилеград да се възпитават в хуманни и нравствени добродетели, дух на толерантност, зачитане на културните традиции и солидарност през свободното време, здравно и двигателно развитие.

Ваканцията осигурява педагогическа извънкласна дейност насочена към многостранно възпитание чрез спорт, изкуство, екология, приложни занаяти, оказване на първа помощ, опазване на обичаи и традиции; социализация на младите в Босилеград на основата на развитие на взаимно сътрудничество, социално полезни дейности и изяви, развитие на колективно и индивидуално творчество на децата; предпазване и борба с неблагоприятни тенденции сред младите – наркомании, асоциално поведение и криминални прояви.

В изтеклите десетина години, въпреки трудностите и даже противодействето на местната власт „Детската олимпийска ваканция“ се утвърди като престижна детска манифестация която с нетърпение се очаква от Босилеградските малчугани.

Децата сами ще отразяват дейностите си на специална фейсбук страница.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK