Съдът за Стоицов: Остава в ареста, защото има опасност да извърши и друго престъпление

Адвокат Чолаков, защитник на Стоицов, снимка: Infomreja.bg

„Ще чакаме да се произнесе и Апелативен съд. Аз поддържам становището, че беше пресилено искането за задържане под стража, донякъде изигра роля и медийният интерес. За сега Стоицов остава в ареста и на 31. май ще бъде разгледано делото му.“

Това обяви адвокатът на шефа на КАТ – Данаил Стоицов, след решението, взето от съдя Атанас Мъскръчки.

Днес от 14,30 до 20 ч. в Окръжния съд в Благоевград се разгледа мярката на Стоицов след като му бяха повдигнати три обвинения.

Съдът приема, че Стоицов няма опасност да се укрие, но приема, че има опасност да извърши и друго престъпление, но според адвоката му - Чолаков, неоснователно. Именно поради тази причина шефът на КАТ остава в ареста.

Не такова е положението на другия обвиняем – Бойко Шарков, спряган за помагач на Стоицов. Той е освободен срещу 7000 лв. парична гаранция, което предизвика буйни реакции на радост у близките му.

Разглеждането на мярката започна в 14,30 ч. като по искане на адвоката на Стоицов снимането бе напълно неразрешено. Изтъкната бе европейската директива за защита на личните данни, която влиза в сила от днес, 25. май. Според директивата, ако лицето даде разрешение, то неговия образи и лични данни (включително и имена)не може да бъдат употребявани в общественото пространство.

В продължение на час Чолаков се запознаваше с фактите по делото, тъй като не могъл да го направи преди това. 

Мярката са гледаше при закрити врата, също по желание на адвокатите.

Стоицов е с три обвинения – за подкуп в размер на 5 300 лв., за незаконно притежаван пистолет и боеприпаси към него и за незаконно издаване на разрешително за полицейски конвой на извънгабаритен камион.

За тези обвинения бившият шеф на КАТ – Малин Халачев, и свидетел по делото заяви:

„Оръжието е мое, имам разрешение и е абсолютно законно! До 2020 г. важи разрешителното, притежавам оръжието от 20 г. Наложи ми се да отида в чужбина. Преди заминаването си чух един разговор съвсем случайно, че на един ловджия му обрали апартамента досущ. Взели му и оръжието, оставили му само един диван. В един момент той се сдоби с 2-годишна условна присъда за това, че му е откраднато оръжието. Аз имах личен здравословен проблем и така се получи, че оставих оръжието при колегата. Данаил Стоицов – на него може да се има доверие винаги. Парите бяха предназначени за футболен турнир. На 100% не вярвам, че парите са от подкуп! Стоицов е абсолютно честен, компетентен! Ние сме добри приятели. Той беше мой служител, стана офицер, разви се благодарение на това, че е честен и компетентен.“

 

 

Снимка: Infomreja.bg
Близки за Шарков, снимка: Infomreja.bg
Близки на Стоицов, снимка: Infomreja.bg
Малин Халачев, снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK