Стартира Студентският пленер „В духа на Майстора“

Снимка: Infomreja.bg

За седма поредна година студенти от Националната художествена академия ще черпят вдъхновение от красивата природа на Земенското дефиле

Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“ е инициатор на Студентски пленер „В духа на Майстора“ в село Шишковци, чието начало бе поставено през 2014 година. За седма поредна година студенти от Националната художествена академия ще черпят вдъхновение от красивата природа на Земенското дефиле, Скакавишкия водопад и Кюстендилското поле. За разлика от предходните години, сега младите живописци и скулптори ще творят сред красотата на златната есен. Сътвореното там, по стъпките на Рисувача, ще бъде представено в Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“.

Официалното откриване на пленера е на 3 октомври 2020 г., 11:00 ч., в къща музей „Владимир Димитров – Майстора“, с. Шишковци. Същия ден участниците в пленера ще посетят Художествената галерия, Празника на плодородието и забележителностите на град Кюстендил.

На 8 октомври, от 18:00 ч., студентите ще участват в среща с творчеството на кюстендилски поети и музикални изпълнители „Поезия и музика край Струма“ в с. Шишковци, организирана от Народно читалище „Асклепион 1998“ – гр. Кюстендил.

На 11 октомври, от 17:30 ч., в залите на Галерията ще бъде открита изложба, която включва живописни платна, рисунки и скулптурни пластики на студенти от НХА, създадени по време на пленера.

Студентският пленер е един от важните проекти на НХА, който се финансира по програмата за научната и художествено-творческата дейност на НХА и със съдействието на Община Кюстендил, на Кметство Шишковци и на ХГ „Владимир Димитров – Майстора“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK