Стартира школата по програмиране в ПМГ "Акад. Сергей П. Корольов"

снимка: Емилия Николова

 

ОТ РУБРИКАТА "СТАНИ АВТОР"


На церемония в Софийската математическа гимназия "Паисий Хилендарски" президентът Росен Плевнелиев обяви началото на учебната година в Националната детска академия по програмиране.

Събитието даде официален старт и на школата по програмиране в Благоевград, ръководена от преподавателката Емилия Николова от ПМГ "Акад. Сергей П. Корольов".

Президентът се обърна към гостите с думите: “Днес не е трудно младият човек да стигне до компютъра. Много по-трудно е той да бъде мотивиран не просто да бъде поредният потребител, а да стане такъв, който заявява посоката на потребителите като сам я програмира. Такива млади хора стават лидери не само в своето училище, град, в България, но и в света. Мисията на академията не е лека, тя е пионерска, социално значима и много отговорна.”

През учебната 2012-2013 г. в Националната детска академия по програмиране ще се включат над 600 деца в двадесет и петте школи на Детската академия в София, Пловдив, Варна, Русе, Благоевград и още 12 града, сподели ръководителят на инициативата д-р Светлин Наков. Учениците ще имат възможност да развият своя талант, да се борят за призови места на национални състезания по информатика и да представят България на международни турнири.

“България и Европа се стремят към изграждането на икономика на знанието и за това се нуждаят от компетентни кадри, от професионалисти, които могат да създават новите технологии за управление и производство. Затова съм особено горд, че вие сте избрали да бъдете лидери в сферата на технологиите на бъдещето”, обърна се държавният глава към учениците, преподавателите и организаторите на инициативата.

Инициативата се организира за втора поредна година от софтуерната компания Телерик с помощта на местни преподаватели по информатика. От октомври 2011 г. досега през школите са преминали над 400 деца, а броят на участниците в националните състезания по информатика във възрастовите категории четвърти, пети и шести клас се удвои.

Възпитаници на Telerik Kids Academy завоюваха първите места по време на XXVIII Национална олимпиада по информатика (групи Д и Е), която се проведе през май 2012 г. в гр. Ямбол. Ученици от Детската академия на Телерик с медали от финалния кръг на НОИ – 2012 г. • Борис Евгениев Велковски от Плевен - златен медал в група Е (4-5 клас) • Галина Цанкова Станева от Варна - златен медал в група Е (4-5 клас) • Радослав Стоянов Димитров от Пловдив - сребърен медал в група Е (4-5 клас) • Иван Ганчев Ганев от Шумен - златен медал в група Д (6 клас) • Радостин Красимиров Чонев от Варна - бронзов медал в група Д (6 клас).

Домакин на събитието беше директорът на Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ Антони Стоянов.

Детската академия по програмиране е част от инициативата на софтуерната компания Телерик – Telerik Academy, която цели да развие таланта на българските ученици, като задълбочи и разшири техните знания по информатика.

Академията на Телерик предлага безплатно практическо обучение по програмиране и софтуерни технологии за млади хора, мотивирани да станат добри софтуерни инженери.

През 2011 – 2012 година над 1000 човека, предимно студенти и ученици, преминаха обученията по разработка на софтуер, уеб и десктоп приложения в Академията. За да отговори на високия интерес от страна на участниците, Telerik Academy изгради нова, модерно оборудвана учебна зала с капацитет 250 места, в която да се провеждат всички безплатни курсове по програмиране.

По този начин Академията вече разполага с две учебни зали, предвидени изцяло за обучение на начинаещи софтуерни инженери. Освен присъствено, в повечето безплатни курсове и уроци по програмиране и разработка на софтуер може да се участва и онлайн.

Всички учебни занятия се записват и видео-уроците са достъпни за свободно гледане от сайта на академията.

Повече информация за Академията на Телерик: http://academy.telerik.com.

За допълнителна информация: Ина Добрилова ПР и маркетинг асистент Telerik Academy Е: [email protected] Т: 0887 402 155 http://telerik-kids.com

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK