„Асоциация за европейско развитие на българското село”

Екип от преподаватели към Югозападния университет  „Неофит Рилски“ участва в гръцко-българския проект „План за развитие на социалното предприемачество“. Проектът е съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от националните фондове на страните, участващи в програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-А “Гърция-България 2014-2020”. В рамките на проекта е публикуван сборник, в който са включени   материали на гръцки и български изследователи по проблеми, свързани с развитието на социалното предприемачество в РГърция и РБългария с акцент върху граничните региони – област Централна Македония в Гърция и Благоевградска област в България. Текстовете са на български и гръцки език с резюмета на английски език.

В сборника е представено сдружението „Асоциация за европейско развитие на българското село” /АЕРБС/, регистрирано през 2016 г. За три години сдружението разви много активна и разнообразна дейност. Председател на сдружението е г-н Росен Георгиев.. Сред членовете на сдружението са и кметове на кметства и кметски наместници, което дава възможност  да се поддържа тясна  връзка с общините от региона, както и механизми за активизиране на  местните общности.

„Асоциация за европейско развитие на българското село” работи  основно в сферата на развитие на местните общности – възраждане на местни традиции и обичаи, организиране на културни дейности, принос за устойчиво териториално развитие, осигуряване на заетост и пр. Основният социален проблем, към който е насочена работата на сдружението, е ускореното западане и обезлюдяване на българските села, особено на тези от граничните региони. Усилията на членовете на сдружението са насочени към дейности, с които този процес да бъде забавен и ограничен, към възстановяване и развитие на българските села.

АЕРБС работи активно и в сферата на социалните услуги. Чрез участие в проект с нейна помощ на работа са назначени 15 души в неравностойно положение.  През 2018 г. сдружението придобива  Лиценз за социални услуги за деца. Намерението е да се работи с деца в риск, като се организират скаутски лагери и зелени училища, в които децата да бъдат обучавани сред природата и да бъдат откъснати от неблагоприятната среда.

Особено привлекателни за хората са дейностите на АЕРБС в сферата на културата и изкуствата. Най-голямото културно събитие е рок фестивалът „The Brava Balkan Fest” в село Дъбрава, в който взимат участие рок групи от всички страни на Балканския полуостров. Сдружението организира и „Фестивал на виното“, в който се включват  винопроизводители от региона и ежегодно излъчват „Цар на виното“, след провеждан  конкурс.

АЕРБС полага сериозни усилия за развитие на културния туризъм в региона в неговите разнообразни форми, с което допринася и за осигуряване на заетост и устойчиво развитие на региона.

Активна проектна дейност. Към момента от АЕРБС са осъществени дейности по ОП „РЧР”, Процедура „Активно включване” със следните  проекти: „Пространство за равен шанс”, изпълнен в партньорство с Община Благоевград; „Топлите лъчи на Благоевградско”; „Популяризиране на обекти и привличане на туристи в Благоевградско; „Обучения и заетост“, чрез който се назначават 15 човека в неравностойно положение на длъжност „Технически сътрудник“ в кметствата на Община Благоевград.

Реализацията на първите три проекта допринася за развитие  на туризма в Благоевградска област. Условно Общината е разделена  на четири туристически района /маршрута/, набелязани са най-важните археологични, природни, религиозни забележителности, които са обозначени с информационни табели. Начало на маршрутите е отбелязано с четири идентични информационни центъра, в които има карта на района. Тези проекти дават възможност за по-пълноценна и многостранна работа за развитието на селата и водят до популяризиране на археологически находки, храмове, традиции, бит и обичаи.

Особено важни  са резултатите от проект  „Обучения и заетост“, чрез който 15 души в неравностойно положение са назначени на работа. Това значително допринася за тяхната  социализация, интеграция, чувство за полезност и удовлетвореност от свършена работа. Несъмнено това подобрява  качеството им  на живот.

АЕРБС  активно търси сътрудничество с организации със сходна сфера на дейност. Той е член на:

  • „Форум гражданско участие”, което е  най-голямото сдружение на неправителствени организации в България;
  •  Национално сдружение на кметовете на кметства в Република България.

Има споразумение за сътрудничество с Община Благоевград.

Асоциацията развива и междусекторно сътрудничество, тя има:

  • подписан Меморандум за сътрудничество с Югозападен университет „Неофит Рилски“;
  •  Споразумение за сътрудничество с „Търговско промишлена палата – Благоевград“;

АЕРБС  е подписала споразумение за партньорство и активно си сътрудничи с  държавни структури като Община Благоевград, както и с местните общини.

Идеите, които реализира сдружението, несъмнено носят духа на креативност и иновативност. Те са разнообразни и многопосочни – свързани са със създаване на условия за развитие на културен туризъм в различните му форми и проявления; популяризация на съвременни изкуства /Рок фестивал/, които са особено привлекателни за младите хора. Сдружението активно работи в сферата на социалните дейности  – с негова помощ се дава възможност за трайна трудова заетост на 15 души с увреждания; получен е лиценз от Министерството на труда и социалната политика за провеждане на социални услуги за деца /на пръсти се броят получените лицензи за региона/.

Членове на сдружението активно участваха в обучителния курс, проведен от Факултета по изкуствата към ЮЗУ „Неофит Рилски“ по социално предприемачество през май 2019 г.

АЕРБС активно съдействие за повишаване на гражданската активност и развитие на гражданското  общество. Членове на АЕРБС участват в изготвяне на предложения за законови промени, свързани с местното самоуправление и сигурността в малките населени места. Предложенията, направени от Сдружението, са в основата на подобряването на комуникацията на кметовете на кметства с местните подразделения на МВР. Възстановяването на приемните дни за граждани от страна на кварталните инспектори в селата на Община Благоевград, е следствие на подобреното сътрудничеството с органите на реда.

Активно се използват доброволци в работата на АЕРБС. В четвъртото издание на фестивала участват студенти от Факултета по изкуства към ЮЗУ „Неофит Рилски“, като доброволци във всички етапи от организацията на събитието.

Със своята активност в сферата на културния туризъм, на културата и изкуствата  АЕРБС допринася за изграждането на позитивен имидж на региона.

В дългосрочен план „Асоциация за европейско развитие на българското село“ има амбицията да се превърне в национално представена организация, което  би дало възможност по-пълноценно да се отстояват интересите на малките населени места, както и по-ускорено развитие на регионите .

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK