Крум Крумов – кандидат за кмет на с. Рилци: Промяната е възможна! Тя е в нашите ръце!

Крум Крумов - кандидат за кмет на село Рилци

Не съм човек на приказките, а на действията. Визията ми за развитие на Рилци е визия за действия!

Промяната е възможна! Тя е в нашите ръце и всички заедно можем да направим Рилци по-добро място за живеене! В това е убеден кандидатът за кмет на благоевградското село Крум Крумов, който призовава местните жители да бъдат активни и без страх да упражнят правото си на вот на 27-и октомври.

Той е независим кандидат, подкрепен от НДСВ, БСП, ПП ЗЕЛЕНА ПАРТИЯ, ОБЕДИНЕНИ СОЦИАЛДЕМОКРАТИ, ПП МИР.

„Благодаря на всички партии и коалиции, които застават зад мен. Благодаря за гласуваното им доверие. Сред тях са партии, участвали в управлението на страната, няма да говоря дали управлението е успешно или не, това след време историците ще го кажат. Всички те участват в местните избори с кандидати за кметове, листи за общински съветници и с кметове на кметства, пожелавам на всички да са представени в Общинският съвет на Благоевград, за да могат да помагат за развитието на селото и занапред по същия начин, както помагат сега на мен“, споделя Крум Крумов.

Той е на 38 години. Семеен, с две деца. Икономист по образование, има магистърска степен със специалност „Стопанско управление“. Бивш общински съветник в мандат 2011-2015 г. Бил е член на Комисията по бюджет, финанси и европроекти, на Комисията по развитие на селските райони и на Комисията по здравеопазване. В последните 10 години се занимава с частен бизнес – собственик е на счетоводна къща.

Г-н Крумов, отново влизате в политиката, този път като кандидат-кмет на село Рилци. Кое Ви мотивира да се впуснете в предизборната кампания?

За тези четири години, през които бях общински съветник, не можах да направя много за селото, защото предложенията и исканията идват именно от кмета. Всичко зависи от неговата инициативност и активност. Считам сега това за свой дълг и ангажимент, който, вярвам, че мога да изпълня. Бил съм на три континента, видял съм много добри практики, които смятам да приложа в действителност. Но най-важното, на което ще заложа, е работата с хората. Ще правим периодични срещи, ще обсъждаме заедно проблемите и ще разчитам на тяхната подкрепа при търсене на решенията. Време е да спрем безвремието и да започнем заедно да съграждаме!

Вашата програма за управление изглежда доста смела и амбициозна. Смятате ли, че е реалистична?

Да, аз сам по себе си съм смел и всички, които ме познават, знаят, че не съм човек на приказките, а на действията. Така, че визията ми за развитие на село Рилци не трябва да се приема като голи обещания, а като визия за действия!

Кои са основните акценти в нея?

АКТИВНО УЧАСТИЕ НА ЖИТЕЛИТЕ НА РИЛЦИ В УПРАВЛЕНИЕТО НА СЕЛОТО. Имам и съвсем конкретни идеи как да се постигне това. На първо място – сформиране на Местен съвет или мини общински съвет, който да е съставен от 8 човека. Всички те ще имат право на глас. Председател ще бъде кметът, който също ще е с право на глас. Сбирките ще са всеки последен петък на месеца, след сесията на Общински съвет – Благоевград, за да може кметът на Рилци да информира жителите на селото какво е разглеждано и какво е прието от благоевградските парламентаристи за селото от направените предложения и представените искания.

Разделяне на селото на осем района, които да обхващат по 30-40 къщи. Домакинствата от всеки район ще излъчат свой представител /БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ КОЙ ОТ КОЯ ПАРТИЯ ИЛИ КОАЛИЦИЯ Е/, който ще е деен и ще се ангажира със срещи и събеседвания на съседите по различни проблеми, свързани със съответния район, от който е избран да бъде представител. Всеки член на МС ще представя проблемите на района, проблемът ще бъде разгледан на събранието на МС, ще бъдат изведени приоритетните проблеми, които ще трябва да бъдат решени в най-кратки срокове. Всяко решение ще бъде подлагано на гласуване от МС и с мнозинство ще бъде отправено искане към Община Благоевград за финансиране или за решаването му.

Жители на селото, които не желаят да споделят проблема /поради недобри междуличностни взаимоотношения/ с избрания член на района, могат да се свързват директно с кмета на селото, който се ангажира да представи проблема на МС. Събранията на МС ще бъдат отворени за всички жители. Всеки, който желае, може да присъства. Ако искат изказване, ще им се предоставя тази възможност, но няма да имат право на глас. Смятам, че всеки един от жителите трябва да бъде по-активен с цел създаване на едни по добри условия за живот в селото. Целта на МС е пълна прозрачност на управлението и състоянието на селото, всеки един трябва да е запознат с всичко случващо се!

Друг приоритет в програмата е МОДЕРНИЗАЦИЯ И ПОПУЛЯРИЗАЦИЯ НА СЕЛОТО. Какво предвиждате в тази посока?

Имам желание да бъде използван опитът на Община Благоевград, които да бъде пренесен на територията на село Рилци, относно изграждане на видеонаблюдение, това създава усещане за сигурност у хората и от друга страна ще бъде използвано по предназначение от компетентните органи. Разчитам на сътрудничество от Общината и читалище „Никола Вапцаров“ да работим в посока модернизация на местното читалище, което да бъде едно по-привлекателно място за подрастващите и учениците. По отношение за популяризацията, информацията, която има в интернет за селото, е твърде оскъдна, поради този факт мисля заедно с РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ и историци от ЮЗУ „Неофит Рилски“ да се създаде една по-пълна картина и да се разшири информацията в интернет пространството.

Имаме уникалния шанс да живеем в село, изградено върху основите на древно римско селище, на повече от 2000 години история. Ето защо съвместно с РИМ, историци и археолози, можем да започнем работа в посока разкриване и опазване на културно-исторически ценности, които да бъдат част от музеите в страната, а защо не и самите разкопки да бъдат консервирани, за да бъдат посещавани на място.

През последните 20 години Рилци се явява като едно от най-привлекателните места за живеене в община Благоевград. Как по-ефективно могат да се използват атрактивното географско местоположение и природните дадености за развитието на селото?

Мисля, че трябва да продължим да работим в тази посока. Рилци е едно от най-младите села, близостта до големия град, удобството, което създава градският транспорт, го прави по-привлекателно място за живеене. В землището на село Рилци попадат 4854 km2, от тях има голяма част необработваеми земи, които са подходящи за различни култури и за трайни насаждения. Трябва да се възстанови водоемът над селото. Предвиждам също привличане на фирми с интереси към земеделието, които да развиват своята дейност съгласно Закона за концесиите /ЗПЧП/.

Какви са инфраструктурните проблеми на Рилци и как виждате тяхното решаване?

Както навсякъде, така и в с. Рилци има множество инфраструктурни проблеми. Разрастването на селото през последните години, което е доста интензивно, прави инфраструктурата неактуална. Такъв проблем може да се види на улица „Св. Йоан Рилски“, там мръсният канал е правен преди много години и е изграден с тръби ф-300, тези тръби задължително трябва да се подменят с тръби ф-1000. При лек дъжд тясната тръба не може да извежда количеството отпадни и дъждовни води, получава се една тапа и водата се връща към мазетата на хората. При пороен дъжд няма да обяснявам какво се случва. Има и много улици, на които трябва да се положи асфалт, в началото на селото – новообособеният квартал, там, мисля, че ще трябва и подпорна стена, защото се е образувало и леко свлачище, улицата по цялото протежение на реката.

Мисля да раздвижа въпроса и с газифицирането на селото. Предвиден е разговор с доставчика „АРЕС ГАЗ“ във връзка с възможностите за изпълнение! Крайно време е да се почисти и коригира речното корито, много хора са притеснени от факта, че повече от 10 години никой не обръща внимание на това, аз също съм един от тях, приоритетно трябва да се свърши. Според мен е наложително и разширяване, корекция на пътя към гробищния парк, както и почистване на участъка. Недопустимо е да изглежда като сметище...  Доста са проблемите, за да се решат в един мандат, но ще направя всичко по силите си! Ще започнем със смели стъпки и ще вървим напред!

По отношение на културния живот в Рилци - какво предвиждате?

СЪЗДАВАНЕ НА КУЛТУРНИ И ОБРАЗОВЕТЕЛНИ ИНИЦИАТИВИ, в които да участват местни жители и гости. Съвместно с читалището ще организираме различни културни събития - концерти, представяне на книги, както и отбелязване на празници. Мисля да създам една изложба, която да покаже развитието на селото през годините – исторически преход. Ще наблегна и на ПРЕВЕНЦИЯТА НА НАРКОТИЦИТЕ сред подрастващите. Имам идея за съвместни инициативи с Общинския съвет по наркотични вещества към Община Благоевград. Нейният председател - д-р Теменужка Любенова може поне веднъж годишно да идва в селото и да проввежда беседи с децата и техните родители, като ги запознава с опасностите на наркотиците, които, всички знаем, че са най-големият бич на 21 век! В сградата на училището и детската градина може да се осигури занималня за деца на работещи родители, баби и дядовци.

Планирам и ТЯСНО СЪТРУДНИЧЕСТВО С ЦЪРКОВНОТО НАСТОЯТЕЛСТВО И НЕВРОКОПСКА МИТРОПОЛИЯ С ЦЕЛ РАЗВИТИЕ НА ДУХОВНОСТТА. Тук имам предвид това, че през последните няколко години СВЕТСКАТА и ДУХОВНАТА ВЛАСТ в страната все повече се доближават една до друга, създаването на първото православно училище от Ловчанския митрополит, дарените от Българската православна църква на Софийска община два имота за изграждане на православно училище и детска градина, това са ясни знаци, които трябва да бъдат правилно разчетени. За мен това означава път към духовността. По този начин, чрез църквата и настоятелството, смятам да продължим възпитанието на децата си в морала и ценностите на християнството. Християнският морал и ценности са в основата на борбата със зависимостите (наркомания, алкохолизъм), агресия и престъпност. Мисля да организирам летни лагери в тази посока. В Хаджидимово се намира манастирът „СВЕТИ ГЕОРГИ“, там се организират летни лагери, които са напълно безплатни, ще съдействам на желаещите, които искат за изпратят децата си, големият ми син Йоан също ще ходи идното лято.

ОРГАНИЗИРАНЕ НА СПОРТНИ МЕРОПРИЯТИЯ. Към момента се водят разговори с изявени спортисти и хабилитирани преподаватели от НСА и ЮЗУ  съвместно, с които да бъдат изготвени планове за провеждане на спортни мероприятия адекватни към средата – за всички възрастови групи. Футболният отбор на селото е постоянно в челните места на първенствата в област Благоевград. Ще внеса предложение за разглеждане в Общински съвет - Благоевград, субсидията да бъде увеличена от 2000 лв. до сумата, с която може да се покриват таксите за участие.

Във Вашата визия за развитие на Рилци сте включили и МОТИВИРАНЕ И СТИМУЛИРАНЕ НА ИЗЯВЕНИТЕ ДЕЦА И УЧЕНИЦИ В ОБЛАСТИТЕ: НАУКА, ИЗКУСТВА, СПОРТ. Отново звучи доста амбициозно. Каква точно е идеята Ви?

Мотивирането и стимулирането на талантливите деца на Рилци смятам да бъде както морално, така и финансово с оглед, разбира се, бюджета на селото, защото според мен изявените деца във всички сфери - наука, изкуство и спорт, трябва да бъдат подпомагани, за да може да продължават да вървят в тази посока на собствено, личностно развитие и, разбира се, за постигане на резултати, които да бъдат на национално и на международно ниво.

Последните две точки от програмата Ви за управление, но не на последно място по важност, са ИЗПОЛЗВАНЕ НА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ЗА УЧАСТИЕ НА КМЕТСТВО РИЛЦИ В ПРОГРАМИ ЗА РАЗВИТИЕ и ТЯСНО СЪТРУДНИЧЕСТВО И ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ С ПРАВООХРАНИТЕЛНИТЕ ОРГАНИ. Безспорно сигурността и безопасността за жителите на всяко населено място са от изключителон значение, както и възможностите за неговото развитие.

По отношение на точка 9, предвид факта, че предстои новия програмен период за програмите за развитие, финансирани от Европейския съюз, съм си направил труда да проверя какви възможности има. Установих, че дадено Кметство може да участва самостоятелно със свой проект. Говорил съм и с доста експерти в тази област, но ще трябва да изчакаме, за да се видят новите условия и параметри на програмите.

А що се отнася до сигурността на хората, в Закона за местното самоуправление и местната администрация /ЗМСМА/ е посочено, че кметовете на села са именно длъжностните лица, отговарящи за обществения ред и сигурност в селото, това е едно от основните задължения на кмета. Всички знаем, че сам човек няма как да се справи с такава задача, това води след себе си тясното сътрудничество с органите на МВР.

От известно време, виждам, че периодично има наченки на вандалски прояви, това е недопустимо - да се руши и унищожава общинско и държавно имущество. В тази точка бих посочил също, че преди 3 години ние, жителите на Рилци, станахме свидетели на един от най-големите пожари в община Благоевград, който застраши живота и здравето на част от жителите. Поради тази причина смятам да си сътруднича с Районна служба "Пожарна и аварийна безопасност", като бъдат вземани съответно превантивни мерки с цел недопускане на подобни инциденти.

Държа да подчертая, че участието ми във властта не е самоцел и не е на всяка цена! Бих искал да дам на синовете ми добрия пример за достойно, мъжко поведение в обществото!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK