Стартира осмото издание на фестивала „Майски музикални дни“ в Кюстендил

Снимки: Регионална библиотека - Кюстендил

Осмото издание на фестивала "Майски музикални дни" ще се състои от 10 до 30 май 2016 г. в Кюстендил.

Организаторите Музикално сдружение "Марин Големинов" и Община Кюстендил тази година акцентират на две значими музикални събития в Европа - 260-годишнината от рождението на гениалния австрийски композитор Волфган Амадеус Моцарт и 108 години от рождението на големия български композитор Марин Големинов.

В рамките на 20 дни в Художествена галерия "Вл. Димитров- Майстора"  в Кюстендил ще се реализират четири музикални прояви, в които ще вземат участие прочути изпълнители от България и чужбина.

Ще прозвучат творби от Вивалди, Бах, Моцарт, Бетовен, Лист, Шопен, Чайковски, Брамс, Шостакович, Владигеров, Големинов.

На един от най-добрите ансамбли у нас, Камерен оркестър "Орфей", ще солира оперната прима Вера  Николова (мецосопран), която ще пристигне от Париж специално за Фестивала.

Най-впечатляващите творби в програмата й са на Вивалди, Големинов, а "Il tramonto " на Оторино Респиги ще бъде изпълнена за първи път в България.

Почитателите на виртуозната музика ще се срещнат с невероятните изпълнения на  пианиста Иван Дончев (Италия/България), който ще посвети една от клавирните си пиеси на 150-годишнината от рождението на италианския композитор Феручио Бузони.

Специален гост на Фестивала е цигуларят Павел Минев, известен като "българският Паганини".

Той ще посвети цялата си програма на 100-годишнината от рождението на гениалния цигулар Йехуди Менухин и 90-годишнината на великия български цигулар Васко Абаджиев.

Публиката с любопитство ще очаква и изпълнението на смятаната за една от най-трудните виртуозни пиеси за цигулка "Фуриите" на Еужен Изаи.     

Заслужен реверанс към кюстендилската публика са включените в програмите на почти всички изпълнители творби на Марин Големинов. 

Причината е и в очакваната от музикалната общественост у нас и в чужбина церемония по връчване за първи път на Националната награда за музика на името на маестро Марин Големинов.

Тя е част от проекта "От Моцарт до Големинов" и  ще се състои на 28 септември 2016 г.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK