Стимулират проектни предложения, които да се финансират чрез новата европейска програма

Снимка: МРРБ

Акцентът е поставен върху инфраструктурата с принос върху икономиката и развитието на големите градски общини като центрове на растеж

Управляващият орган на Оперативна програма „Региони в растеж“ (ОПРР) публикува документи, свързани с подготовката за изпълнение на новата Програма „Развитие на регионите“ за периода 2021-2027 г.

Изготвени са Общи указания за подготовка на инвестиции за градско развитие, както и Пакет документи за изпълнение на интегриран териториален подход за развитие на регионите за планиране от ниво 2.

Тези документи представят общата визия за изпълнение на приоритетите на новата програма и следва да послужат на заинтересованите страни на местно ниво за стартиране на процеса на идентифициране на потенциални партньори и проектни идеи за новия програмен период, като се отчитат текущите промени в провеждането на регионалната политика и планиране за период след 2020 г.

Указанията за подготовка на инвестиции за градско развитие дават насоките за идентифициране на проекти за реализиране в рамките на градските общини/територии, обхванати от първия приоритет на бъдещата програма за развитие на регионите. Акцентът е поставен върху инфраструктурните мерки с принос върху икономическото развитие, с оглед насърчаване на развитието на големите градски общини като центрове на растеж.

Общите указания за подготовка на проекти за подкрепа на интегрираното териториално развитие в регионите за планиране от ниво 2 представят концепцията за изпълнение на инструмента Интегрирани териториални инвестиции (ИТИ), който ще се реализира по втория основен приоритет на новата програма за развитие на регионите.

Ключовото изискване за финансирането на проекти е наличието на интегрирани мерки и дейности, изпълнявани в партньорства от заинтересованите страни на местно ниво.

Проектните идеи могат да включват и мерки, финансирани от други европейски програми.

Документите са публикувани на интернет страницата на Управляващия орган на ОПРР (http://bgregio.eu/) и на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове (https://www.eufunds.bg/bg/oprd/term/517).

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK