Община Гоце Делчев кандидатства по проект за подобряване на сметосъбирането

Снимка: Infomreja.bg

Проектът е с максимална стойност 200 хиляди евро

Община Гоце Делчев ще кандидатства за безвъзмездно финансиране по проект „Изпълнение на демонстрационни проекти в областта на управлението на отпадъците“ по Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020г.“ Проектът е с максимална стойност 200 хиляди евро и ще доведе до подобряване качеството на сметосъбирането в общината.

Предвижда се изграждане на инсталации, които представляват метална конструкция, вкопана в затваряема бетонова шахта, на която ще се поставят 2, 3 или 4 контейнера. Изваждането на контейнерите не изисква електрически или други инсталации.

За сметосъбирането ще се използват същите съдове, които и сега са в употреба  – тип „Бобър“.

Предимство на тази технология е, че съдовете са скрити под повърхността, не представляват неприятна гледка и не предизвикват миризми, нашествие на насекоми или разхвърляне на отпадъци . Тя ще съдейства  за разделното  събиране на отпадъците.

Конструкциите и платформите се изграждат по такъв начин, че не се нарушава околното пространство. Те могат да бъдат разположени под тротоарни или зелени площи, като нищо не възпрепятства преминаването върху тях.

Друго предимство е, че обслужващите машини не са специални, а сега съществуващите, със съвсем малко пригаждане.

В момента се подготвят документите за кандидатстване, техническите  и инвестиционните проекти.

Убедени в предимствата на новата технология, на вчерашната си сесия общинските съветници дадоха съгласие кметът на община Гоце Делчев да внесе проекта за одобрение.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK