Звездите на БНР-Радио Благоевград – Александра Полежанова и Ива Дурчова

Снимка: Община Банско

Снощи небосклона на България беше огрян от звездите на музикалния конкурс на БНР – Радио Благоевград "Звезди в Радиото". Сред тях особено ярко блестяха пианистките от Банско Александра Полежанова и Ива Дурчова. 

На 24 април в Голямото концертно студио на Радио Благоевград се проведе награждаването и гала-концерта на победителите  в  осмото издание  на организирания от  БНР-Радио Благоевград и Националната хуманитарна гимназия "Св.св.Кирил и Методий” конкурс за деца от V,VI и VII класове. Надпреварата е част от проекта на медията „Инвестирай в младостта" и е за млади изпълнители в областта на класическата, народната и популярната музика.

Проведения на 31 март и 1 април конкурс бе журиран от композитора Валери Димчев, диригента на Биг Бенд Благоевград Борис Янев, директора на Радио Благоевград Елисавета Каменичка, директора на НХГ „Св. св.Кирил и Методий" Марин Митов, музиканта Емануил Манолов и композитора Петьо Кръстев. На награждаването членовете на журито споделиха, че това е бил най-оспорваният и с най-много участници конкурс от създаването му досега.

Момичетата на Банско показаха с изпълненията си, че ненапразно са получили призови места. Публиката в препълненото до краен предел Голямо концертно студио аплодира бурно изпълненията на възпитаничките на Школата по пиано към читалище „Никола Вапцаров 1894 г” с ръководител Марина Иванова.

Александра Полежанова е ученичка от шести клас на училище „Неофит Рилски”. С изпълненията си на произведения на Бетховен и Георги Арнаудов тя завоюва Специалната награда на БНР-Радио Благоевград – професионален запис на нейно клавирно изпълнение, който ще звучи в ефира на България и ще остане във фонда на радиото.

Другата звезда на конкурса от Банско е Ива Дурчова. Въпреки вълненията пред предстоящото завършване на седми клас, Ива свири безупречно произведения на Брамс и П. Владигеров и спечели наградата за инструменталисти на Община Благоевград.

След тържествената част по награждаването и гала-концерта, Александра и Ива, учителката им Марина Иванова и секретарят на читалище „Н.Вапцаров-1894” Димитър Бачев бяха спонтанно, искрено и сърдечно поздравявани от членовете на журито и многобройните музиканти, които бяха дошли да чуят младите дарования. За пианистите от Банско вече се говори с респект в музикантските среди на Югозапада. Затова и  поканите за участие в различни конкурсни формати пристигат отвсякъде.

Краят на учебната година е натоварена с много ангажименти за малките пианисти, но те не спират да овладяват класическият инструмент и да се готвят за нови конкурсни предизвикателства. Публиката на Банско ще може да ги чуе в големия салон на читалището на концерти на 9 и 30 май.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK