Стартира автобусната линия Банско – Шилигарника – хижа Вихрен

Снимка: Община Банско

От събота, 7. юли, стартира автобусната линия Банско – местността Шилигарника – хижа Вихрен.

Линията ще работи през активния летен сезон, когато Пирин става притегателно място за хиляди любители на летните планински активности.

Автобусите ще тръгват три пъти дневно от района на Автогара - Банско, като часовете на тръгване са 8:30, 13:20 и 17:00 ч., а от х. Вихрен – 9:20, 14:10 и 17:50 всеки ден.

"Мислейки върху транспортната схема за тази туристическа маршрутната линия, се съобразихме с ритъма на движение на туристите в планината през летния сезон. Предвидили сме достатъчно спирки в рамките на града, от където желаещите могат да се качат. Отделно от това, на път за хижа Вихрен, линията преминава през местността Шилигарника и къмпинг Бъндерица. По този начин освен, че ще улесним придвижването на туристи в планината, се стремим да намалим достъпа на автомобили към Парк „Пирин”, сподели кметът на Банско - Георги Икономов.

Активният летен сезон привлича много хора, което от една страна води до задръствания по тесния планински път, до рискове за водачите и останалите участници в движението, а от друга – до замърсяване на средата с въглеводородни емисии.

"Както всяко лято, и този сезон предвиждаме да издадем заповед за ограничаване движението на автомобили във високопланинската част. Затова и тази автобусна линия представлява една добра алтернатива за придвижване в планината, като при необходимост ще пуснем допълнително автобуси", допълва Икономов.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK