Стартира акция "Зима", 146 катастрофи с 2-ма убити в Кюстендилско миналия сезон

снимка: infomreja.bg, архив

През настъпващия есенно-зимен период рязко се увеличават предпоставките за тежки пътно-транспортни произшествия и главно за пътни инциденти с пешеходци.

По данни от КАТ „Пътна полиция“ - Кюстендил, аварийността нараства, като  относителният дял на загиналите пешеходци нараства. Тази тенденция вече се откроява от началото на месец октомври.

Увеличават се злополуките и поради неизправни и нерегулирани фарове, съчетано с неправилното движение на пешеходци по тъмно. Друг негативен фактор е липсващото или недостатъчно улично осветление в населените места, включително и на най-уязвимите участъци, пешеходни пътеки и  кръстовища, отсъствие на хоризонтална маркировка в населените места и извън тях.

Основна предпоставка е намалената светла част от денонощието, при запазена висока интензивност на движението на  МПС и пешеходци във вечерните и сутрешните часове, по тъмно. Значителна част от МПС са с нерегулирани и неизправни светлини, двуколесните превозни средства, селскостопанска техника и каруци най-често са с липсващи или неефективни светлоотразители.

Нараства и броят на произшествята с неподготвени за зимата автомобили – движещи се с износени и летни гуми на мокри, заснежени и заледени настилки. Участниците в движението не познават достатъчно и подценяват рисковите фактори от намалената видимост.

Анализът на произшествията в Кюстендилско показва, че през изминалия есенно-зимен сезон са възникнали 146 катастрофи на територията на региона. При тях са загинали 2-ма човека, а 35-ма са били ранени. Данни от КАТ „Пътна полиция“ показват, че най-голям е броят на инцидентите в Дупница – 85, следвани от Кюстендил с 55 катастрофи.

През есенно-зимния сезон на 2013/2014 г. най много произшествия са възникнали през месец ноември – 46 броя, и месец декември – 37, най-тежък месец се явява  януари с 1 убит и 12 ранени. Аналогично е било положението и през предходния есенно-зимен сезон по тези показатели. По дни от седмицата най-много ПТП има в понеделник – 25 с 6 ранени, най-тежък ден е сряда  – 24 катастрофи с 1 убит и 5-ма ранени.

В тази връзка от днес стартира акция “Зима”, която ще се проведе на територията на цялата страна.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK