Шайгови от с. Гълъбово ще зимуват на топло след ремонтните дейности

Снимки: Муса Гагъм

Сега домът им е различен - има ток, нов покрив, дограма, печки, хладилник, телевизор, дрехи, обувки, храна

Бедното семейство на 70-годишния Мустафа Шайгов от с. Гълъбово ще зимува на топло благодарение на нашата инициатива, която стартира на 13.11.2019 година. Тогава заедно с моя дядо започнахме да търсим вариант, чрез който да им помогнем. Шайгови живеят в мизерия през целия си живот и успяват да оцелеят благодарение на много хора, които в миналото са им помагали.

Тяхната история е трагична и първоначално дядо ми предложи да се събират средства в религиозните храмове в с. Краище. За съжаление, средствата, които се генерират там са изключително малко и нямаше как да покрием тяхната сметка за ток, която беше малко над 1 000 лева. Реших, че трябва да се действа чрез социалните мрежи и заедно с моите приятели от „ИНФОМРЕЖА“ - Елина Христова и Александра Димитрова, стартирахме кампанията за набиране на средства. Подкрепиха ни няколко страници в социалните мрежи и новината се разпространи като лавина. Стотици откликнаха и изпращаха пари, храна, дрехи и обувки от цялата страна и Чужбина.

Само за няколко дни събрахме нужната сума, за да платим сметката за ток, която анонимен дарител от Благоевград покри. Само ден, след като поставихме начало на тази кампания към нас се присъедини моят приятел и съученик Атанас Сакарев, който заедно с неговото семейство помага неуморно и осигури много неща на семейството.

За съжаление, дълги години няколко от членовете на семейството са спали на пода, защото леглата бяха три, а те бяха пет души. Ние им осигурихме легла и сега, за щастие, вече не спят на земята. Къщата претърпя сериозни подобрения, след като ел. техници направиха безплатно нова инсталация. Един от хората, които най-силно ни подкрепиха, беше кметът на общината Радослав Ревански, който безвъзмездно ни осигури материали и доброволци.

Получихме силна подкрепа от невероятните хора от Хаджидимово, Ракитово и Дагоново. Всички те заедно с нас работиха и даваха всичко от себе си, за да подобрим условията за живот на тези изстрадали хора. Най-тежкият труд беше поет от хората от Дагоново и Ракитово, които отделиха по един ден, за да поправят покрива, който имаше сериозни течове, и къщата беше заплашена от срутване.

Групата от Ракитово помогна сериозно, защото освен с труд ни подкрепи и със средства, както и направи нова алуминиева дограма за нейна сметка. Тези добри хора бяха шокирани от факта, че старата дограма беше от найлони и кашон. Шайгови трябваше да слагат одеяла по прозорците, за да пазят топлината. Сега къщата вече е напълно различна, защото има ток, нов покрив, дограма, печки, хладилник, телевизор, много храна, дрехи, обувки и инструменти.

Да, ние знаем тяхната трагична история, но това не ни спря и заедно им помогнахме, защото сметнахме, че е наше морално задължение. Дълги години те са страдали и са оцелели единствено с помощта на хората. Живеем във времето на социалните мрежи, където всеки има мнение и коментар и в повечето случаи те са негативни. Всеки, който тръгне да помага безвъзмездно, е подлаган под съмнение и започват теории на конспирация.

Някои твърдят, че имаме облаги а други ни смятат за луди. Истината е, че нямаме нито облаги, нито сме луди. Направихме всичко това с чисти намерения и в името на Всевишния, който ни вдъхнови и чрез Неговата воля постигнахме този огромен успех. Малкият Фирас ни даде голям урок и ни показа, че материалното е нещо преходно, което ни е дадено за изпитание и много бързо може да ни бъде отнето.

Помагайте, когато имате възможност, защото животът е динамичен и утре вие може да имате нужда от помощ. Кампанията, която заедно направихме, приключи за няколко дни, но въпреки това хората продължават да изпращат средства, които използваме за ремонтната дейност. Само за 20 дни събрахме 4 620 лева, от които изхарчихме 3 358 и в момента разполагаме с 1 262 лева, но в следващите дни очакваме да се покачат, защото хората продължават да помагат.

Да, времената са трудни и често говорим, че политиците били виновни, но всъщност не е така. Понякога е виновен всеки един от нас, къде с действие или с бездействие. Няма как да променим света и нашето общество, ако първо не променим себе си. Говорим много, коментираме много, но на дела сме слаби. За щастие с нашата кампания показахме, че ние не само говорим, но и действаме.

Уроците, които научихме, са безценни и определено ни промениха към по-добро. Ние се обединихме, въпреки различията в религия, етнос и цвят на кожата и показахме, че единството е пътят към успех във всяко начинание. Нашата цел беше да помогнем на тези хора и ние го направихме, а за това не искаме признателност, нито похвали, защото наистина сме пред очите на нашия Създател и Той съзира нашите дела, което за нас е достатъчно.

Искам да благодаря на всички, които помогнаха и ми довериха своите средства. Не сме злоупотребили и няма да го направим, защото имаме вяра във Всевишния, който вижда всичко, дори и да е с тежестта на прашинка. Благодарим на всички, които осигуриха спокойствие и уют на това семейство, което повече няма да живее в мрак и студ. Ние живяхме с тяхната болка и се поставихме на тяхно място и в техните обувки.

Трагедията беше неописуема, но краят е щастлив. Наскоро ги посетихме вероятно за последен път тази година, защото времето се влоши, но благодарение на един смел шофьор доставихме важни лекарства, продукти и материали. Ремонтните дейности и помощта от наша страна към Шайгови ще продължи и в бъдеще.

Нашето послание към вас е да следвате нашия пример и да помагате на хората в нужда, защото животът е колело, което само Всевишния знае как ще ни завърти. Благодарим ви за помощта и подкрепата и продължавайте да предавате нататък, защото само това е правият път, който ще ни отреди прекрасен завършек.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK