Старши треньорът на ФК „Огняново“ – Иван Алексов, пред ИНФОМРЕЖА

Снимка: Иван Ижбехов

Неотдавна ИНФОМРЕЖА писа за триумфа на ФК „Огняново“ и обеща интервюта със старши треньора и с един от основните играчи в състава.

За новия лидер в аматьорската Югозападна лига и за неговите амбиции разказва старши треньорът Иван Алексов.

Здравейте, г-н Алексов! Поздравления за спечеленото първо място в Югозападната лига. Разкажете ни малко повече за себе си. Откога се занимавате с футбол и от колко време съществува клуба в Огняново?

Здравейте! Казвам се Иван Алексов, на 28 години съм и от тази година съм треньор на ФК „Огняново“. Занимавам се с футбол от 10-годишен, а от 18-годишен се занимавам професионално, като прекарах близо пет години в Гърция. В България съм играл за „Места“ /Хаджидимово/,“Пирин“ /Гоце Делчев/ и в Свиленград. Родното ми село Огняново нямаше отбор от около 9 години, което беше голяма грешка и голяма загуба за футболните фенове тук. Радвам се, че от миналата година възродихме футбола и направихме много хора щастливи.

Вие сте едва на 29 години. Младостта Ви плюс ли е, или недостатък в треньорската работа?

Да, през месец октомври ще навърша 29 години. Със сигурност възрастта ми е по-скоро недостатък, от гледна точка на това, че нямам опит в професията, но от друга страна - за това ниво на футбола, в което се изявявам, смея да кажа, че нещата ми се получават повече от добре. Вярвам в себе си, във възможностите на отбора и знам, че това, което постигнахме тази година, не е случайно. Но и знам, че имам още много да уча.

Какво е основното, на което искате да научите момчетата от ФК "Огняново"?

Искам да направя момчетата тактически грамотни и всеки да си знае задълженията на терена  да реализират моите виждания за футбола. До голяма степен в изминалото време досега ни се получи, но има и още какво да подобрим. В тези групи с тактика можеш да биеш всеки. Отстранихме много по-подготвени отбори от нас само с тактика. Разбира се, не изключвам и качествата на футболистите ми, те бяха страхотни и няма други като тях. Поне половината, при реализирането добра спортно –техническа подготовка,  могат спокойно да играят най-малко в Трета лига.

Били сте футболист, а сега вече и треньор, каква е разликата между това - да сте част от състава, и това - да ръководите отбора от скамейката?

За съжаление, футболът  за мен приключи на 26-годишна възраст, когато за трети път скъсах предна кръстна връзка и реших да не продължавам повече като футболист и да опитам нещо ново. Така и стигнах дотук – да бъда първия треньор на ФК „Огняново“. Съжалявам, че не мога да помагам на момчетата на терена, но те се справят прекрасно и без мен. Чувството да си треньор и да даваш наставления отвън е много по-различно и несъмнено носи голяма отговорност за представянето на отбора.

 Каква е Вашата оценка за представянято на клуба през изминалия сезон?

В началото на сезона не исках да вкарам напрежение в отбора и поставих за основна цел да бъдем в тройката на нашата група. Не задължих играчите непременно да спечелят първото място, въпреки че знаех, че можем да сме първи. Като цяло момчетата надхвърлиха очакванията и целите, които им поставих и така  изненадаха много от хората, които се съмняваха в качествата и потенциала на нашия тим.

 Имаше ли моменти през изминалото време, в които съжалихте, че тръгнахте по този път?

Съжалявам, че трябваше толкова рано да спра с футбола - точно когато идваха най-силните ми години като играч. Както знаете, един футболист е в силата си от 25 - 26 до 33 - 34 - годишна възраст. Но каквото е било писано, това е станало, никой не може да избяга от своята съдба. Може би съжалявам малко, че като по-млад не слушах много от треньорите си, но това е минало. Сега вече съм се насочил към треньорството и ще направя всичко, което е по силите ми.

Какви емоции изпитахте при спечелването на първата си треньорска титла?

Емоциите ли? Бях много щастлив и се радвах дори повече от спечелването на купата в Гърция като футболист. Не успях да удържа и радостните си сълзи. Радостта от титлата е толкова голяма и сладка, най-вече за това, че почти никой от съперниците ни не вярваше, че ще я спечелим. Феновете ни обаче бяха невероятни, имаше хореография. Със сигурност те имат голяма заслуга за тази купа, убеден съм, че без тях нямаше да е същото. Не случайно е казано, че публиката е дванадесетият играч на терена.

 Какви са амбициите Ви за предстоящия сезон?

Надяваме, след като станахме шампиони, да ни допуснат в А окръжна група, това е желанието и на ръководството, и на играчите, и на публиката. При всички случаи ще подсилим отбора с няколко играчи на определени постове, за да има повече дълбочина в състава. Ако от есента започнем в „А“ ОФГ, целта ще бъде петицата в крайното класиране. Ще дадем всичко от себе си, пък „каквото сабя покаже“. Надявам се отново да надминем очакванията си, така както стана и през изминалия сезон в „Б“ ОФГ.

Благодаря Ви за отделеното време. Пожелавам успех на Вашия клуб и се надявам скоро пак да отразя победа на ФК „Огняново“.

И аз Ви благодаря. Поздравявам всички читатели на „ИНФОМРЕЖА“ и желая позитивните новини, които сайтът отразява, да са в пъти повече от негативните.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK