Старосел, Петрово и Свирачи - трите огнени точки в страната

Снимка: Ивайловград, Министерство на отбраната

Десетки военнослужещи участват в борбата с пожарите за пореден ден

За пореден ден десетки военнослужещи оказват помощ за погасяването на пожарите, обхванали различни райони на страната. От рано сутринта модули за гасене на пожари от военни формирования в три области на страната са на терен и работят усилено в координация с останалите институции за преодоляване на опасната пожарна обстановка.

В област Пловдив трети ден военнослужещите от 61-ва механизирана бригада - Карлово оказват помощ в борбата с огнената стихия в различни райони на Стара планина. Днес 24 военнослужещи под ръководството на капитан Петър Петров от зенитно-ракетен дивизион действат в областта на пожара край село Старосел, Община Хисаря. Те оказват съдействие на органите на пожарната и доброволците, за да не позволят възобновяване на огъня. 

Вчера в борбата с огнената стихия в района участваха 18 военнослужещи от бригадата с 4 пожарни автомобила, специално пригодени за действие в труднопроходим терен. От 17.45 часа до 20.25 часа снощи в гасенето на пожара край село Старосел се включи вертолет AS 532 AL Cougar с екипаж от състава на 24-а авиационна база - Крумово. Машината, оборудвана със система за гасене на пожари от въздуха, извърши 35 захода за обливане на терена с тонове вода.

В област Благоевград от 05.00 часа тази сутрин 37 военнослужещи от формированието за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия за гасене на пожар от Трети механизиран батальон (от състава на Бригадното командване) с ръководител майор Борислав Войнов, се включиха в гасенето на големия горски пожар край село Петрово, Община Сандански. Районът е пресечен и трудно достъпен за техника. Горят десетки декари широколистна и иглолистна растителност, при което пожарът преминава от низов във върхов. Общ ръководител на действията на военнослужещите е командирът на Бригадно командване полковник Митко Балтов, който е на терен.

В област Хасково днес 20 военнослужещи и 5 единици техника от 31-и механизиран батальон – Хасково (от състава на 2-а механизирана бригада) се включиха в овладяването на пожара край с. Свирачи, Община Ивайловград. Ръководител на групата е капитан Светослав Везев, заместник-началник на щаба на 31-и механизиран батальон. За момента пожарът е овладян и се извършва обход по периметъра. Около 500 дка широколистна гора и сухи треви са изпепелени. Военнослужещите извършват дейности по пожарообезопасяване на района и при необходимост потушават останалите все още тлеещи огнища.

Военнослужещите действат след отправени искания от МВР до началника на отбраната и по разпореждане на командира на Сухопътни войски.

 

Снимка: Благоевград
Снимка: Старосел
Снимка: Старосел
Снимка: Старосел

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK