Старо Дебрен и Ореше ще станат новите Ковачевица и Лещен

снимки: infomreja.bg

Старо Дебрен и Ореше ще станат новите Ковачевица и Лещен. Това обяви Тодор Узунов след срещата си с Бойко Борисов пред стените на римския град Никополис Ад Нестум.

Срещата стана възможна поради обиколката на лидера на ПП ГЕРБ, който дойде лично да подкрепи  Верхад Ислямов като кандидат за кметския стол. Въпреки напрегнатата програма Борисов прие поканата на председателя на САТО Тодор Узунов да разгледа Никополис Ад Нестум и да обсъдят неговото  предложение за цялостно възстановяване.

Стигна се до разбирането, че бавната археология, която се провежда, не е в услуга на района и това трябва да се промени. Това е структуроопределящ обект за икономиката и туризма на целия район, подчерта Узунов, и е наложително да се предприемат бързи и работещи мерки за неговото възстановяване.

Освен начина, по който да бъде извършено това, той подчерта нуждата от голям районен исторически музей пред стените на града, който да представи всички исторически етапи в Неврокопския край. За да бъде той качествен и полезен, от САТО предлагат план за провеждане на повсеместни археологически разкопки в целия край, които ще осигурят музейните експонати за него.

Освен това музеят ще приема постоянно всичко, което археологията на самия град открие. Така, заяви той, няма да бъдем постоянно „ограбвани“, а ще можем достойно да покажем на света славната си праисторическа, тракийска и късноантична история.

Особен интерес предизвика предложението за провеждането на археология и възстановяване на два прекрасни обекта от времето на Никополис, проучени и изоставени още през 80-те години на 20-ти век. Те се намират съответно над днешното село Дебрен, в старо Дебрен и под село Ореше.

Тези обекти, посочи Узунов, са особено важни за нашата история защото представляват възможност да извадим на светло периодът на приемственост на тракийската ни култура с тази която Рим донася тук. Тези селища са исконно тракийски, никога не са сменяли местоположението си и вероятно ще бъдат изненада за всички с културата, която ще разкрият. За тази цел не е нужно да се проведе само допълнителна археология.

До тези обекти трябва да се прокарат пътища, да се осигури електричество и достатъчно средства за популяризиране за да се превърнат в наистина работеща туристическа дестинация. От общочовешка гледна точка, тяхното възстановяване ще предизвика интерес към закупуване на терени от частни инвеститори, ще се повиши цената на земята там и ще създаде доста работни места за времето на тяхното реализиране.

Заетостта по обслужване на туристопотокът обаче ще е трайна и полезна за всички. В разстояние на два дни Тодор Узунов, който отдавна се опитва да създаде лоби за претворяването на тези идеи на дело ще посети тези две села с цел събиране на повече информация.

В частен аспект, поради интереса му към фолклора той сподели, че иска да се срещне с хора от Дебрен, изпълняващи интересното „зайче хоро“.

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Митко20:08 - 23.09.2013
Браво Тодоре! Не гледай мръсниците с черния ПиАр...те са предизборни гадости. Велика е идеята! Дано стане! Бойко е свестен пич....Може да не разбира съвсем но убеди ли се ще удари едно рамо и ще стане. Всички печелим да знаеш! Хората го разбират!
строител23:47 - 22.09.2013
На Бат Бойко ще му направим голям римски портрет на музея ....като дарител де:))))) Майтап, майтап ама ако това го направят бая пароци ще близнат нивичките наоколо? И ся Башо измамника веднага ще провери на кой са ако вече не ги е проверил...Мръсно е тва копеле ама много мръсно!
!!!22:24 - 22.09.2013
Тодор Узунов шеф на района, а Бат Бойко почетен гражданин.....ама само ако тая работа стане
кикоман22:20 - 22.09.2013
Страхотна работа!!!...Е това ако стане тука избиваме рибата! Дерзайте!
678915:48 - 22.09.2013
Трябва да сме на благодарни на бат Бойко и партия ГЕРБ,че издигнаха един достоен човек, в лицето на ВЕРХАД ИСЛЯМОВ,иначе щеше да се сбъдне пъкления план на Башев и кандидатът щеше да е само един и нямаше да имаме право на избор.Браво бат Бойко ВЕРХАТ ИСЛЯМОВ е нашият човек.НАПРЕД!
Teohar14:48 - 22.09.2013
Tragnal nai-posredstveniat bai-Ganio borisov da dava tlasak na predizbornata kampania!Tova mutro selska shte bade nai-goliamiat shamar,koito shte poluchat horata ot obshtinata zaradi teb!
до 00009:31 - 22.09.2013
На тоя с нулите му личи че е кенеф.
00009:06 - 22.09.2013
Пояснение: Малкиот идеот Тодор - Тодор Узунов БАШ ИДИОТА ББ - Бойко Борисов
00007:40 - 22.09.2013
Идиот,до идиота,мила майноле! Малкиот идеот Тодор дава акъл на БАШ ИДИОТА ББ!
просто човек01:09 - 22.09.2013
Слава на такива хора като Тодор Узунов те ще донесат възраждане на нашия край и ще сложим край на много неразбории които се случват в общината и региона! Поздравления за добрите инициативи и подкрепата му в този наистина много важен за общината момент!Браво и на Верхад че се ангажира и разбира важността на тези проблеми които ще допринесат за истинско развитие а не затриване на обшината
!!!!00:43 - 22.09.2013
Ха хах хах ха Башев пуф паф
грешка00:42 - 22.09.2013
не за Горно а за Долно дрянови ги караше като овце в каросерията на влакчето машиниста башев
1100:40 - 22.09.2013
г-н Узунов надяваме да осъществите идеите си ,това го искат от години хората от община Гърмен Башев до сега прибирашепарите . Онзи ден засекох влакчето натоварено с хора отадминистрацията да пътува към Горно Дряново той го караше . В тази община полиция няма ли , това е беззаконие това е престъпление .Предназначението натова влакче е съвсем друго . И моята жена беше в него караше ги като овце в каросерията ами ако ги беше убил .Нещастник долен циркаджия и журналисти имаше от гоцеделчевска телевизия с децата си .Банкет на Градище с влакчето ужас .Циркадзжията край няма на просташките си изпълнения .
шарлан22:38 - 21.09.2013
Някой пак не си е пил лекарствата!!!
Кольо21:25 - 21.09.2013
Узунов,що се буташ все опреде,при бат Боко? Ти и фамилията ти сте просто алчни И НЕНАСИТНИ ГАГА!
гого21:24 - 21.09.2013
Много интересно.....И Бойко гледа с удивление на една от снимките....А какво ли си е помислил.....
за Гърмен21:20 - 21.09.2013
ГЪРМЕНСКО ПРЕДИЗБОРНО Тръгнал Башев, хайде хоп в общината на галоп плаши, лъже-няма срам Ех, юнак голям! А след него-ето виж влачи стадо подлеци гладни, жадни, даже зли стари селски хитреци! Най-подире пълзешком влачи се една калинка и познай коя е тя? Кандидат-кметицата „от Дебрен”-МИНКА!
Стоян21:02 - 21.09.2013
Слава г-н Узунов надяваме се заедно с новият кмет на общината ни Верхад Ислямов да реализирате този важен проект който ще е от особена важност зарегиона и страната ни . Благодарим ти .
ПОКАЖИ ОЩЕ -2 КОМЕНТАРА
Код за сигурност, въведете кода aa6