„Старият чинар“ спечели конкурса за авторска песен на „Пирин фолк 2012“

снимки: Община Сандански, на снимките долу: Малин Домозетски, Еми Стамболова и Йордан Марков

„Старият Чинар“ в изпълнение на Малин Домозетски спечели конкурса за нова авторска песен в тазгодишното издание на "Пирин фолк". Музиката и аранжиментът са на Сашо Митковски, а текстът е дело на Христина Димова. Награждаването на победителите бе снощи по време на гала концерта.

На второ място бе класирана песента „Пиринска сърна“ с музика и аранжимент на Вели Чаушев, текст Найден Вълчев, в изпълнение на Милица Кузмановска. На трето остана "Сватба в гората“ - музика и аранжимент Игор Трайковска,текст Христина Димова, изпълнител Лили Цветкова.

Две първи места определи журито с председател проф. Стефан Драгостинов в конкурса за изпълнители и вокални формации. № 1 в класацията са Невена Пейкова и Христо Косашки. Второто място зае Малин Домозетски, а третото си поделиха трима изпълнители - Аделина Кречу, Йордан Марков и Иван Тренчовски.

ВГ „Трикси“ и „Розов свят“ са съответно на първо и второ място в раздела за вокални формации.

Награди на публиката и телевизионния зрител бяха присъдени за песента “Шапка ти свалям, любов“ и за изпълнителя Йордан Марков.

Наградата на Община Сандански бе за „Празнувай Виногради“, музика и аранжимент Здравко Георгиев, текст Стоян Попов,
в изпълнение на Янко Неделчев.

Плакети за заслуги към фестивала бяха връчени на Валери Яков - първия продуцент на "Пирин фолк", в момента управител на РТВЦ - Благоевград, и на Кирил Иванов - един от първите автори и основатели на феста.

Отличия за постижения в Балканската музика получиха и двама чуждестранни участници - Раде Радевоевич от Сърбия и Жолт Керестели от Румъния.

Цяла седмица община Сандански диша и живее в духа на балканската автентична музика. Културните прояви, мероприятия и концерти на открито взривиха всички гости, жители и почитатели на фестивала в Сандански.

В продължение на три вечери видеостена, поставена на централния площад, приканваше всички да си припомнят миналогодишните изпълнения от "Пирин фолк", някои от които се превърнаха в хитове и се слушат и до днес.

На 5 септември изключителният Ставри Калинов представи свои произведения в Дома на културата. Ценителите на изкуството бяха впечатлени от картините му. Особен интерес привлече картината „Очите на дъщеря ми” и „Разпятие”, където самоопределящият се като хулиган творец е изобразил очите на собствената си дъщеря.

След откриването на изложбата всички бяха приканени да се насладят на още една експозиция - кулинарна и етнографска. Фолклорни групи и представители на местните читалища от община Сандански, пременени с шарени носии, виха кръшни хора пред отрупания с традиционни ястия и печива площад „Алианс”. Всички имаха възможност да вкусят от домашно приготвените  вкусотии от пиринския край.

На импровизирана трапеза впечатление правеха пухкавите баници и зелници на фолклорните групи „Стримона”, Женската фолклорна групи при с. Левуново, ФГ „Детелина” и „Здраве”.

Едно от събитията, съпътстващи фестивала бе Авторската вечер на водещи творци от Балканските държави, която се състоя ден преди да започне конкурсната програма на фестивала. Конферентната зала на хотел „Сандански” се превърна в импровизирана сцена, където изявени  творци от Балканите в уютна и празнична атмосфера пяха, рецитираха и танцуваха.

Сред почетните гости бе Катя Кирянова, която е написала повече от 80 песни за фестивала Пирин Фолк, както и Иван Гоцев – един от ветераните на Пирин фолк, удостоен с почетен знак на президента на Република България, проф. Дора Христова- хоров диригент на ансамбъл „Мистерия на българските гласове”.

На авторската вечер имаше представители и на чужбина като Миле Барбароски /Сърбия/, Жолт Керестели /Румъния/, композиторът Раде Радивоевич от Р. Сърбия.

Идеята за провеждане на такава среща се ражда миналата година. Срещата има преди всичко опознавателен и приятелски характер. Организаторите от общинското ръководство увериха, че като утвърдена туристическа дестинация, Сандански предлага чудесни условия за провеждането на такъв форум, който в бъдеще може да стане и традиционен.

 

снимки: Община Сандански, на снимките долу: Малин Домозетски, Еми Стамболова и Йордан Марков
снимки: Община Сандански, на снимките долу: Малин Домозетски, Еми Стамболова и Йордан Марков
снимки: Община Сандански, на снимките долу: Малин Домозетски, Еми Стамболова и Йордан Марков

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK