Станишев: Ще бъдем с ДПС, докато са против ГЕРБ

Сергей Станишев, снимка: infomreja.bg, архив

Докато ДПС са против ГЕРБ, ние не можем да сме против тях. Три четвърти от избирателите на ДПС са подкрепили нашия кандидат за президент. Това каза Сергей Станишев, който представи анализ и оценка на резултатите от „Избори 2011” на заседание на Националния съвет на партията, но не отрони и дума за оставка, предаде Агенция „Фокус”. По този начин той задочно отговори на критиките на Румен Овчаров, че поредният президент отново е избран с гласовете на ДПС.

„На тези избори очаквахме подкрепа от ДПС при евентуален балотаж на президентските избори, защото всички анализи показаха ясна опозиционна нагласа на ДПС. Тази подкрепа не можеше да изиграе решаваща роля. Няма защо да се срамуваме от подкрепата на една легитимна политическа сила, каза Станишев. "ДПС не иска нещо за подкрепата си. Но за да бъдете доволни, че искаме нещо, ще искаме една хубава целувка", пошегува се лидерът на партията Ахмед Доган на официалната пресконференция на партията след изборите, като обяви подкрепата си на втория тур за кандидата от БСП Ивайло Калфин.

До 23 януари следващата година Георги Първанов е президент на Република България. Той е надпартиен и в този смисъл не смятам да влизам в партийни диалози с него, не мисля, че е коректно. Това каза още Сергей Станишев. На въпрос дали смята, че мястото на президента е на последния ред, той покани президента Първанов да заповяда на първия ред.

Според  него до следващите избори ще се случат много неща. Със сигурност ще има опити за преструктуриране и на дясното пространство. Една от нашите цели е да извоюваме доверие и на този терен, заяви Станишев. „Нека да е ясно, че ГЕРБ и Бойко Борисов не са нашите партньори и няма да седнем на една маса с тях, добави той.

Загубихме гласове в поне 5 общини заради разминаване с нашите партньори от Коалиция за България, ядоса се лидерът на БСП. Резултатът в големите областни градове нямаше да е 14 на 8 за ГЕРБ, а 10 на 10, ако не бяха фалшификациите от ГЕРБ. Наши щяха да са Смолян и Велико Търново, допълни той.

Станишев отчете 600 000 гласа за общински съветници, самостоятелно издигнати от БСП, 180 000 гласа за общински съветници, подкрепени от БСП. Общо над 700 000 гласа. 1167 мандата на БСП в общинските съвети, кметове от БСП в 8 областни центрове. Постигнахме пробив в 34 общини, в които не сме управлявали досега, изчисли той.

Не мисля, че в момента проблемът на БСП е Първанов или Станишев. Това заяви председателят на столичната организация на БСП и депутат от Коалиция за България Румен Овчаров, цитиран от БГНЕС. Вредно и безсмислено е влизането в тази личностна схватка", допълни Овчаров, коментирайки връщането на президента в БСП след изтичане на мандата му. Според него партията има нужда от промяна, а въпросът за лидера се решава от нейните легитимни органи. "Аз се радвам, че президентът Георги Първанов 2 години след като аз казах, че трябва да има промяна, също е стигнал до този извод", посочи Овчаров.

От своя страна депутатът от Коалиция за България Антон Кутев отбеляза, че няма къде другаде да се върне Георги Първанов, освен в БСП. "Аз мисля, че Първанов може да бъде полезен. Това кой ще ръководи партията, се определя от конгреса. Всеки може да се кандидатира. Ще видим какво ще се случи, но за мен мястото на Георги Първанов е било в БСП и ще бъде там. Всеки може да бъде номиниран, но въпросът е до каква степен партията има желание да продължи определена линия или да я промени", каза той.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK