С около 0,20 лв. на курс увеличават такси превозите в Благоевград

Снимка: Infomreja.bg

Предстои общинарите в Благоевград да гласуват актуализацията на цените на таксиметровите услуги в града.

Подобно предложение е внесено и чака своето одобрение на предстоящата общинска сесия.

„Става дума за увеличение на максималните и минималните прагове на цените, на които се извършват услугите“, обясни за ИНФОМРЕЖА Росен Начев – председател на Сдружението на таксиметровите шофьори в Благоевград.

Искането е да се актуализират минималните и максималните цени, които се гласуват ежегодно, но не са променяни от около 4 години.

„За последните 4 години има увеличение на всички разходи по извършване на дейността – горива, осигуровки, работни заплати, консумативи и др. Исканото от нас увеличение е към 16-17%.“

Начев обясни, че около 10 стотинки на километър е увеличението. Средният курс в Благоевград е около 2 лв., така че увеличението би било около 20 стотинки на курс.

„Не мисля, че увеличението е шокиращо, градът не е голям, а разстоянията са къси. Бих успокоил клиентите, че не би им се отразило, дори някои от тях трудно ще го забележат. Някои от хората пътуват за 1,50 лв., а сега след актуализацията ще е 1,70, което отново е под 2 лв., което можем да кажем, че си е работа без пари.“

20 стотинки може да са и много, и малко, но тази актуализация е наложителна. И таксиметровите шофьори издържат семейства, и те имат разходи. Все пак ние не сме социален транспорт, каза още Начев.

„Мога да успокоя всички, че Благоевград ще остане града с най-ниски цени на таксиметровите услуги на много добро ниво“, категоричен бе преседателят.

В статистиката, която също е представена на общинарите, се вижда, че Благоевград е в дъното на класацията по най-евтини такси превози.

Потреблението на таксиметровите услуги се увеличава, констатира Начев. Той обясни, че от ученици до пенсионери има ползване на таксита независимо от студентския сезон в града. Хората все повече предпочитат таксито заради ниските цени спрямо ползването на личен автомобил, например.

Спрямо новата финансова рамка всяка фирма ще прецени цените на услугите си, заключи Начев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK