Неврокопският митрополит Серафим откри изложба на ученически рисунки "Български светии"

Снимки: Неврокопска света митрополия

В сградата на Неврокопска св. митрополия вчера бе открита изложба на детски рисунки, посветена на светии, просияли по нашите земи. Повод за изложбата е предстоящият празник „Неделя на всички български светии“.

Участие взеха над 90 ученици от училищата в гр. Гоце Делчев - Първо ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, Второ ОУ „Гоце Делчев“ , Трето ОУ „Братя Миладинови“, НПГ „Димитър Талев“, ПГ по МСС „Пейо Яворов“ и „Никола Йонков Вапцаров“ - Хаджидимово. Най-малкият участник бе Георги Христов, на 6 години от гр. Гоце Делчев, а най-големите – осмокласниците от двете гимназии в града.

Предварително децата получиха сцени от житията на избрани родни светии, които да рисуват по избор – св. Пимен Зографски, св. Димитрий Басарбовски, св. Козма Зографски, св. Ромил Бдински, св. Йоан Рилски Чудотворец, св. Лазар Български, св. Георги Софийски (Най-нови) и други. Творците имаха право сами да изберат материалите и техниката, в зависимост от личното възприемане на сюжета. Рисунките на всички положили труд бяха включени в изложбата, макар някои и да не отговаряха съвсем на зададената тема.

Изложбата „Български светии“ бе открита от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим. Той се обърна към малките творци, поздравявайки ги за желанието да участват, вложеното старание и връчи на всеки грамота за участие и подарък. Митрополитът им пожела успех в учението и да продължат да развиват своите дарби, като не забравят да четат за българските светии дори и през ваканцията.

Негово Високопреосвещенство връчи благодарствени писма и на учителите по изобразително изкуство, които и в днешния ден споделиха вълнението на своите възпитаници. Поздрави ги за усърдието с което преподават своето знание, за насоките към творците при подготовката на рисунките и им пожела бъдещи професионални успехи в грижата за децата.

С изключителна радост деца, родители и гости разглеждаха изложбата на малките художници, запознаваха се с изобразените български светии, коментираха нарисуваните сцени и посланията, които те носят.

Изложбата „Български светии“ ще продължи да краси фоайето на митрополията до 20.06.2018 г., за да може да бъде разгледана от всеки, който желае.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK