Стадото на баба Дора е чумаво, отлагат евтаназията временно

Снимка: МВР

Вътрешният министър и министърът на земеделието Румен Порожанов с кратки изявления след приключилото тази сутрин заседание на Оперативния щаб за координиране на ситуацията и ограничавания на заболяванията по животни.

Министър Валентин Радев  припомни причините за снощното заседание на оперативния щаб: едната  - изчаквахме резултати, които да покажат дали има разнасяне на заразата за съседните региони. През деня ще знаем, за да е ясно как да разположим силите. Втората причина  е намаленото доверие в някои политически сили, обясни министър Радев.

Знаете, че по молба на щаба поискахме извънредно заседание на председателския съвет на НС, искахме да представим тези документи и получихме във вторник и в сряда уверение, че имаме доверието им, че да -  правилни са действията на БАБХ, а МВР осигурява всички техни действия.

Вчера, последващите реакции по време на протестите обаче ни разколебаха, показаха ни, че нямаме пълната подкрепа на някои от парламентарните групи, за да продължим с набелязаните действия. Тази сутрин, по време на заседанието решихмe да създадем местен координационен щаб в община Болярово, който ще посетим заедно с министър Порожанов, ще видим на място как работи и отново ще поискаме изслушване в председателската комисия или пред всички представители на НС, за да поискаме препотвърждение на правилността на нашите действия, поясни вътрешният министър.

Той изрази категоричната си позиция, че няма как спасявайки държавата си от такова зло, да не получаваме доверието на всички политически сили и зададе въпроса как да обясня на колегите от полицията, че трябва да бъдат зад ветеринарите, да им помагат, без това политическо доверие, най-малкото не е комфортно да изправя полицията, която е част от обществото, срещу една друга част от обществото с неясни мотиви.

Министър Радев обясни, че до получаването на това доверие, продължават мерките, засилена е охраната, а целта е да не се разпространи заразата. Тези мерки  само подобряват обстановката и задържат огнищата да не се разпространяват. Той призова чрез медиите всички граждани, които мислят и искат да помагат, да се допитват преди това до щаба, защото от изключителна важност е да се ограничи движението на хората, за да се запазим и спасим от този проблем.

Обясняваме всичко това, защото е важно гражданите да са информирани и убедени в правилността на взетите от нас мерки, подчерта още веднъж вътрешният министър. 

По думите на министър Порожанов в две стада има констатирана положителна проба – едното в с. Шарково и друго - в Болярово. Трябваше да пристъпим към обичайната процедура – евтаназия на животните, но временно я отлагаме, като междувременно продължава дезинфекцията на входа на населените места под усилен контрол и в присъствието на екипи.

Той обясни, че всички проби са качени на сайта на БАБХ. Всяка една заповед на изпълнителния директор е на базата на протоколите с положителни проби. Има още проби,  резултати за които очакваме, надяваме се болестта да бъде овладяна в районите, в които е. По време на брифинга изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев представи  протоколите от лаборатория в Монпелие.

Двамата министри, заедно с главния секретар на МВР главен комисар Младен Маринов и директора на ГД „Гранична полиция“ главен комисар Светлан Кичиков, заявиха категоричната позиция, че ще действат само при единодушно потвърждение на правилността на предприетите от щаба мерки от всички парламентарно представени групи.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK