Пътуваме до Гърция и Сърбия без 14-дневна карантина от 1 юни

Снимка: МС

Декларациите ще са универсални, максимално опростени

Договорихме се с Гърция от първи юни пускаме свободно без крантиниране бизнес, семейни връзки, хуманитарни, и транспортни. Със сърбите – същото от първи юни. Румънският парламент, понеже е в оставка, – се надяваме да вземат решение в унисон с решенията, които взехме до момента. Това съобщи премиерът Бойко Борисов на брифинг в МС, предаде репортер на БГНЕС. Преминаването ще става със специални декларации, допълни премиерът.

Декларациите ще са универсални, максимално опростени, ще се попълват трите имена и “нямам симптоми” и “запознат съм с епидемичната обстановка”, пътувам на собствен риск, и т.н., както ще се посочва и телефон за контакт. Външните и вътрешните министри на страните, които присъстваха на проведеното заседание, както и кабинетите на Гърция, Румъния и Сърбия също бяха там. На ниво министри ще започне уеднаквяването на двустранните критерии за движение. Документът, който ще се попълва на границите, е почти идентичен с този, който се подаваше на КПП-тата на областните градове, уточни премиерът.

Всички поздравиха България за най-добро справяне с епидемията в региона, затова сме и лидери в първите бързи поетапни, но стриктни мерки за дистанция, дезинфекция така, че да се научим да живеем с мисълта, че вирусът е тук. Предупрежденията, които валят към нас от здравни институции, са достатъчно сериозни. В момента можем с премерен риск да отворим работата на повече системи, за да гарантираме заплатите на хората, а и приходите в бюджета.

Детските градини и яслите вече е разпоредено да бъдат отворени с отговорността на местната власт, така че от първи и ресторантите можем да мислим да отворим. Защото от 15-ти юни Гърците отварят ресторантите за чужди граждани, така че в сферата на тези четири държави всичко е горе-долу по един начин.

На първи юни имам уговорка с президента Вучич да види как се изгражда Балкански поток, а с колегата Мицотакис – да му покажем как се изгражда интерконектора с Гърция, магистрала Струма, и всички проекти, които продължиха въпреки кризата.

На въпрос относно протестите на превозвачите Борисов отговори, че всички мерки, които правителството предприема, целят да се облекчи работата на превозвачите. Ако се тегли такъв заем от ЕС, всяка една от нашите държави трябва да издаде банкова гаранция, която за България е над 100 милиона евро, като тогава трябва да се включим в такива проекти. Ако ние сме некоректни, вземем и похарчим тези пари, какво ще правим през тези две години? Да, много ни се развързаха ръцете, но става въпрос за нашите пари по програми, а не за допълнителни пари. И не на последно място, България все още чака 1 милион теста за коронавирус, – въпреки недостига тестуваме средноевропейски толкова, колкото и всички останали в ЕС.

В отговор на коментара на президента Радев, който съобщи, че по времето на управлението на Борисов са починали 600 хил. българи, Борисов заяви, че не вярва, че „един обединител на нацията – държавен глава вече 4 години може да произнесе такива думи. Защото ако си спомним тези 3-4 месеца на служебно правителство, когато той беше и президент, и премиер, и единственото, с което запомнихме тези месеци, бе с много скоростно желание да се похарчат милиарди за Грипен-ите, с липсата на над 100 милиона в митниците вследствие на бума на контрабандата по време на това управление, ние никога не сме си позволили такъв тон, такива квалификации. А да не говорим за хъкането и мъкането, което всички чуваме. Така че в ден, в който с огромни усилия съумяваме да връщаме живота стъпка по стъпка въпреки страха на колегите, – сега и Еди Рама се обади, – вика „кажи какво правиш“, да правиме и ние същото“, и затова с хиляди страхове продължаваме да се движим напред, засега не се налага да взимаме и такива дългове. Защото тях ще трябва някой да ги плаща. А що се касае – аз не съм чул, – да кажеш, че по времето на някой са умрели 600 хил. души, – това е все едно авиокомпания да рекламира колко по-малко нейните самолети падат спрямо другите авиокомпании. 4 години той е държавен глава, значи поне 200 хиляди са умрели по негово време, когато е Върховен главнокомандващ и държавен глава. А аз съм едва на третата позиция. Но понеже съм позитивен човек и слушах вчера вицепрезидента Йотова, която каза, че аз съм скрил Мутафчийски. А той седи срещу мен, пием кафе и гледаме брифинга на Йотова. Такива лъжи! По време на нашето управление са се родини над 770 хиляди деца. Това логика ли е, това държавен глава ли е“, попита Борисов.

През 2005 г. са починали 113 хиляди, 2019 г. са 108 хиляди, посочи премиерът.

„Може ли с такива данни да се замеряме, докато европейските лидери търсим решение как да вкараме хората в ресторантите, как да отворим бизнесите, как да тръгне икономиката?“, възмути се още министър-председателят.

С колегите от Балканите започваме да работим много активно с цел от 1 ни да паднат 14-дневните карантини и на трите страни. Дай Боже да държим тези ниски прагове – месец, два, три да работят бизнесите, това много ще ни облекчи като държава. Най-важното в момента е всяко работно място да се запази, всеки лев, евро, долар, да се докара в държавата, и хората да си получават заплатите. По-добре сега да се стегнем и да излезем от блатото, вместо да теглим заеми, смята премиерът.

Загубите за българската икономика са около 3 милиарда и половина лева, и са основно от загубата на приходи. В средата на юни ще знаем дали ще можем да изплуваме сами или ще трябва да си помогнем с кредит, допълни премиерът.

На въпрос дали е обсъждана оставката на министъра на финансите Владислав Горанов, премиерът отсече: „Не!“

След като се говори за пътуване без карантина, то трябва да се отворят и ресторантите на закрито, тъй като те са неизменна част от туризма.

Българите в Босилеград влизат без карантина в България от две седмици, допълни министърът на външните работи Екатерина Захариева.

България обсъжда подобни гранични мерки с Австрия и Германия, тъй като двустранния бизнес е затруднен. „България е любима дестинация за туризъм от страна на германците“, допълни премиерът.

Свалянето на ДДС на различни сектори е трудна, за ресторантьорите тази мярка бе предприета, защото те бяха в много тежко положение.

Борисов посъветва и МВР да вземе мерки срещу провеждането на абитуриентските балове, които се провеждат дори и тайно, особено в провинцията. „Видях абитуриенти в София, но те си бяха в колите си, не са излизали навън“, съобщи премиерът.

Декларациите са „информирано съгласие“, че преминаващите са наясно с всички условности, уточни и министърът на транспорта Росен Желязков. „От 25 май отпада карантината за всички шофьори-българи на товарни автомобили, които влизат в страната. Това е също едно голямо облекчение към водачите“, допълни министър Желязков./БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK