Сръбският Newsweek: В България и Хърватия планират терористични нападения

Снимка: БГНЕС

Държави като Хърватия и България не попадат в полезрението на хората, занимаващи се с тероризма. В същото време, обаче, при тях се планират терористични нападения, а участниците в тях минават свободно през техните земи. Това се казва в обширно разследване на последния брой на сръбското седмично издание Newsweek. В разследването участват журналисти от Белград и Загреб, подчертава репортерът на БГНЕС.

На Балканите съществуват множество терористични лагери с ниска интензивност. В тях обучават, проверяват издръжливостта и готовността на привърженици на Ислямска държава (ИД) да се присъединят към терористите. "Това е само едно от изреченията, което може да се намери в секретния доклад на френската полиция и секретните служби, които седмичникът е получил. В доклада подробно се описват телефоните, които е използвал Ибрахим Абдеслам, едно от камикадзетата от Париж, който бе погребан едва миналата седмица в брюкселския квартал "Евер" и ден преди ареста на най-търсения терорист в Европа - неговият брат Салах.

В секретните данни са номерата на мобилните телефони, които са използвали техните роднини, приятели и съратници в престъплението.... СИМ-картите от Мароко, Белгия и Турция най-много са използвани на Балканите. И по-точно в Хърватия, Албания, България...Сърбия не се споменава, поне официално, но експертите подчертават, че не трябва да се заблуждаваме, че страната ще бъде заобиколена.

"Трагичните събития във Франция и Белгия са пряко свързани с този регион. Откритите телефонни номера, които са използвали хората от обкръжението на задържания терорист, потвърждават, че Балканите са важна бримка от терористичната верига. Но все още е рано да се изнасят оперативни информации", казва пред "Нюзуик" служител на сръбските спецслужби - Агенцията за сигурност и информация /БИА/.

Професорът и експерт по въпросите на тероризма от Факултета по политически науки в Белград д-р Драган Симеонович твърди, че всички нападения, включително и тези от 11 септември в Ню Йорк, са били свързани с Балканите. Според него "западните служби грешат, че не обръщат внимание на държавите, където няма много мюсюлмани". "Екстремистите използват този факт и там укриват своите важни играчи. Държави като Хърватия и България не попадат в полезрението на хората, занимаващи се с тероризма. В същото време, обаче, при тях се планират терористични нападения, а участниците в тях минават свободно през техните земи", казва той.

От докладите на френските спецслужби става ясно, че терористите използват апарати Самсунг със СИМ-карти от Хърватия и Албания. Разговорите, които провеждат са много кратки - до 30 секунди, което подсказва, че ставало въпрос за бързи поръчки и оперативни послания и заповеди. предполага се, че картите са закупени от терористите на път от Сирия за Европа, когато са преминали през Хърватия. Никой не знае точният им брой, но със сигурност са били стотици, а някои говорят за хиляди привърженици на ИД. Гугъл отказва всякаква информация на френските служби, но от централата на Самсунг са предали цялата информация за използваните телефони.

Засечени са обаждания на роднина на един от терористите в Париж - Хасан Аит Булачен - в Хърватия. В този случай е използвана предплатена СИМ-карта, която не е била регистрирана на нито едно име. "Днес Европа се намира там, където САЩ бяха преди 11 септември 2001 година - в капана на собствената си заблуда, на визията си за свобода и демокрация, но, в същото време, е разединена по отношение на сигурността за гражданите си", смята Симеонович. Без да се залага на човешкия фактор - човекът на терена /включително и на мобилни телефони/ очевидно не дава резултати.

В Русия, например, е изключително силна мрежата от агенти, инфилтрирани сред терористите. Това позволи през 2014 година да бъдат предотвратени 369 терористични атаки, а през изминалата година 400. В САЩ също се осъзнаха. В албанската група от Македония /които са получили зелена карта/, към които се присъединиха турчин и йорданец, бе вкаран един косовски албанец.

Благодарение на това министерството, отговарящо за сигурността, разбра, че се готви атентат срещу президента. С придобития опит днес агентите се изпращат навсякъде, където това е възможно. Все още малко се знае за това какво е точно положението на Балканите. Според официалните власти ситуацията е стабилна и балканските държави не са сред основните мишени - те са със средно ниво на риск, се казва още в разследването на изданието. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK