Кюстендилци бяха най-голямата група от България на паметника на Левски в Босилеград

Шествието в Босилеград, снимки: Ася Димитрова

Над 120 кюстендилци, създали и утвърдили от няколко години традицията да почитат паметта на Васил Левски в Западните покрайнини в дните я на неговото рождение и на гибелта му, и тази година бяха в Босилеград по случай 19 февруари.

Това са членове на клуб „Вяра, Надежда и Любов” към читалище „Асклепион”, към които се присъединиха и женското дружество „Майчина любов”, читалището в с. Гирчевци и членове на СОСЗР.

Всеки от тях плаща с лични средства както пътуването си, така и цветята, които полага на мемориала на Апостола в с. Соволяно, откъдето започва поклонението, и на паметника в Босилеград.

Сръбските власти се опитаха да се престараят и държаха автобусите на граничния контролен пункт на студа и дъжда близо два часа, като разпитваха дали хората от Кюстендил се готвят да посещават черкви, манастири и паметници в Босилеградско, но в крайна сметка всичко мина благополучно и гражданската мисия бе изпълнена.

Кюстендилци първо имаха среща в българския Културно-информационен център с неговия ръководител Иван Николов и със заместник-председателя на Общобългарския комитет „Васил Левски", а по-късно и с българския генерален консул в Ниш, Едвин Сугарев.

В знак на протест срещу антибългарската политика на общинската власт в Босилеград тази година беше решено официалните представители от България, КИЦ и гражданите от Кюстендил да не участват в служебното поклонение пред паметника на Левски и да направят след него самостоятелно шествие.

Картината с десетките български венци и стотиците граждани, носещи цветя, беше впечатляваща и местното население направи своеобразен почетен кордон край шествието. Слово пред паметника на Апостола този път произнесе само легендарният Димитър Димитров, който е сред последните мохикани, отстояващи неотклонно историческата справедливост и каузата на българщината в Босилеградско.

Своите слова, посветени на Апостола и на необходимостта от  съпротива срещу усилията Западните покрайнини да бъдат обезбългарени, произнесоха Иван Николов, Едвин Сугарев, доц. Георги Вълчев – зам.-председател на Общобългарския комитет „Васил Левски”, и проф. Лозан Митев – председател на Гражданския комитет „Западни покрайнини”, в малката зала на КИЦ-а.

За съжаление, къщата, предоставена за дейността на българския Куртурно-информационен център в Босилеград, е твърде малка за неговата голяма мисия и по-голямата част от хората, които имаха желание да присъстват на срещата и да чуят тези слова, останаха на улицата.

"Въпреки това, у тях остана удовлетворението, че са били съпричастни на събитието и с присъствието си в Босилеград в този ден са изразили както преклонението си пред паметта на най-великия българин, така и моралната си подкрепа към нашите сънародници от Западните покрайнини, обречени от жестокия Ньойски договор да живеят извън пределите на майката родина", съобщи Страхил Данчев, председател на клуб "Вяра, Надежда и Любов".

 

Цветя за Апостола в с. Соволяно

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK