Как да удължим живота на съединителя

Пълната поддръжка е значима, тъй като удължава живота на всеки един резервен компонент, включително и на съединителя

Ако скоростната кутия на вашия автомобил по някаква вероятност е ръчна, то несъмнено вие ще разполагате с иновативното устройство, наречено съединител. Както може би знаете, то е изключително деликатно и подобно на другите консумативи податливо на износване, особено когато не се използва правилно.

Некачествената експлоатация ще ви изложи на риск от тотално разрушаване, като единственият изход от ситуацията ще бъде да закупите нов комплект съединител. Възстановителният процес обикновено е скъпоструващ, а за да се предпазите от него е нужно да използвате подбрани техники на шофиране и редовно да извършвате прегледи.

Като цяло частта представлява многофункционално устройство, което е с изключителна важност. Благодарение на това, че то спира предаването на мощност вие можете да сменяте предавките. Освен това то играе и важна роля, когато използвате двигателят за намаляването на скоростта.

С толкова много ключови функции под себе си няма как системата да не изисква правилна употреба и най-вече оптимални грижи. Ето затова днес ще се опитаме да ви представим най-основните с които ще можете да запазите живота на вашият съединител за още няколко хиляди километри.

Главни насоки за всеки шофьор

Като за начало преди да преминем към съществената част е важно да уведомим, че макар да използвате правилните техники отново е възможно да нанесете трайни повреди. Това се дължи на факта, че някои автомобилни собственици тотално пренебрегват своите рутинни проверки в сервиза.

Пълната поддръжка е значима, тъй като удължава живота на всеки един резервен компонент, включително и на съединителя. Тя в никакъв случай не трябва да бъде оставяна на произвола на съдбата, защото изненадите в повечето случаи са неприятни и неподходящи.

За да я постигнете обаче е от значение да следвате следните няколко важни стъпки :

  • Дръжте всички течности в нормално състояние.
  • Извършвайте смяна на трансмисионното масло на специфично определените километри от производителят.
  • Бъдете наблюдателни и се ослушвайте относно странни звуци идващи от съединителя.

Също така много хора имат лошо изграден навик да опират крака си върху педала на съединителя. Това не е препоръчително, защото и най-малкото движение ще накара притискателния  диск да се компресира. А от своя страна действието ще предизвика ненужно износване, така че не го използвайте за опора.

Как най-бързо се съкращава жизнеността на компонента?

Най-честият случай, с който се съкращава функционалността на съединителя, е, когато автомобилните ентусиасти започнат да практикуват заучени умения от F1 сферата. Все пак, ако имате прилична спортна кола и се намирате на празен път, изкушението е повече от мъчително.

За съжаление колкото и да е забавно, изстрелването на превозното средство от място поставя забележително много напрежение върху цялостната системата на скоростната кутия. Тръгването от 4000 до 5000 оборота само по себе си поврежда компонентите по невидим начин.

Освобождаването на цялата тази енергия светкавично натоварва  първичния вал, зъбните колела и вашият притискателен диск. Неслучайно специалистите препоръчват винаги да поддържате възможно най-малко RPM, но не прекалено много, тъй като е възможно да загасите колата в движение.

Друг срещан проблем е едновременно натискане на педалите за спирачката и съединителят. Това освен, че води до ненужно износване допринася и за създаването на доста опасна ситуация по пътя. По възможност използвайте го само и единствено, когато ще превключвате предавките.

Заключение

В крайна сметка се свежда до заключението, че използването на частта е нужно да се прави само при истинска нужда. Винаги се опитвайте да ограничите времето, през което го задържате, особено при смяната на скоростите. И не забравяйте да не го докосвате, след като не го използвате.

Тези минимални жестове ще гарантират неговото цялостно запазване и също така ще ви подпомогнат за пестенето на гориво и спирачни накладки. Разбираме, че първоначално ще бъде предизвикателно да имплементирате метода, но с малко практика ползите няма да закъснеят изобщо.

Експериментирайте и открийте правилния за вас начин. Повечето потребители предпочитат различни методи, затова винаги следвайте указанията на производителя, както и съветите от шофьорите експерти. В случай, че се нуждаете от изцяло нови части можете напълно спокойно да се обърнете към – nasauto.bg.

В популярния магазин ще откриете всякакви резервни компоненти на достъпни цени. Тяхното качество е повече от великолепно, така че няма за какво да се тревожите. За повече информация разгледайте интерактивния им каталог.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK