СРП поема разследването на скандалната поръчка за саниране в Благоевград

Снимка: АКФ

Две деяния, извършени в условията на продължавано престъпление по чл. 311, ал.1 от НК, са констатирали от Районната прокуратура в Благоевград след сигнала на Антикорупционния фонд /АКФ/.

На 23. март 2018 г. АКФ сезира прокуратурата и Агенцията за държавна финансова инспекция /АДФИ/ относно обосновано предположение за деклариране на неверни данни в документ на победителя от обществена поръчка с предмет „Изпълнение на Инженеринг – проектиране и изпълнение на СМР във връзка с реализацията на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради на територията на община Благоевград – ІІ етап“.

Поръчката е за санирането на “Многофамилна жилищна сграда – блок № 38” с адрес ж. к. „Ален мак“ и е на стойност 1 158 757.3 лв без ДДС.

В своя акт Районната прокуратура в Благоевград потвърждава съмненията на АКФ, че в офертата на победителя – „Менкаура“ ЕООД, има данни за съставяне на официален документ, в който са удостоверени неверни обстоятелства с цел да бъде използван като доказателство за тях.

Според Наказателния кодекс извършителят на това престъпление се наказва с лишаване от свобода до пет години.

След публикацията по темата на страницата на АКФ, кметът на Благоевград Атанас Камбитов съзря злонамерена атака срещу него и Община Благоевград. За разлика от него обаче в прокуратурата са преценили, че има данни за извършено престъпление.

В постановлението, с което прокуратурата в Благоевград изпраща по компетентност разследването по случая „Менкаура“ на Софийската районна прокуратура, ясно се казва, че управителят на фирмата Димитър Атанасов е съставил два документа с невярно съдържание.

Той твърди, че „Менкаура“ ЕООД е била подизпълнител на „ХУФУ“ЕООД – друга управлявана от него в миналото фирма, при изграждането на детската градина в Плевен. Договорът за изграждането на обекта обаче ясно казва, че „ХУФУ“ ЕООД е работила без подизпълнители по този обект.

На практика може да се направи изводът, че Атанасов е фалшифицирал биографията на фирмата „Менкаура“, за да спечели обществената поръчка за санирането в Благоевград.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK