МВР е засякло сигнал, че русофилски формирования готвят преврат

Снимка: Прессекретариат

МВР е засякло сигнал, че въоръжени провокатори ще нахлуят заедно с обикновени граждани в президентството днес, в деня на отворените врати, съобщава в. "24 часа". От вътрешното министерство са предупредили НСО да засили охраната на сградата.

Неделя, 16 септември, е ден на отворените врати в близо 40 институции. Във Фейсбук от месеци се организира протест на българи от чужбина на същата дата.

В петък организаторите дадоха пресконференция и обявиха каква е тяхната цел. Искането на групата "Против геноцида на Борисов и всички останали управляващи партии" е сваляне на правителството, но без да се разпуска 44-ото народно събрание.

Според организатора Емил Русанов, живеещ в Лондон българин, трябва да се състави преходно правителство за 9 месеца и да се свика Велико народно събрание.

Не е ясно дали засечените разговори са на хора, които организират протеста, или на друга група, която също готви румънски сценарий.

Източници в МВР допускат и участие на групите начело с детектива Марин Маринов, в които участват русофилски организации, станали известни по време на протестите през 2013 г.

В България от няколко дни е пристигнала и голяма група от рокерите на руския президент Владимир Путин "Нощните вълци". Техни български последователи вече си пускат снимки с тях във фейсбук.

Един от сигналите гласи: "... на отворените врати организирани групи от много хора ще влязат под прикритие в президентството. И ще поискат президентът да обяви извънредно положение. Очакват полицията да се намеси и да настане хаос. Целта е да се пристъпи към съставянето на програмно правителство, но с този парламент."

Във Фейсбук пък се появи и извънредно съобщение от две паравоенни милиции - Войнски съюз и БНО "Шипка", които приканват членовете си за мобилизация на състава заради протеста.

Тези от София трябва да са в готовност, "за да може при необходимост да пресекат незабавно всякакви провокации от платените агент-провокатори на Сорос, чужди държави и служби!". Тези в страната пък трябва да са в мобилизация, за да защитят народа от всяко едно незаконно насилие. "Ако народът ни докаже че е народ от герои и воини а не мърши покорни, и че не се бори за кокал а за свобода, правда и справедливост - ще му помогнем!"

На 20 април 2016 г. същите 30-ина представители на тези организации направиха протест пред парламента в София и се обявиха за "преходното общобългарско народно правителство". Тогава обявиха протеста за начало на операция "Освобождение" от корумпираната политическа класа.

Това са паравоенни русофилски формирования, казаха запознати. Техен лидер е Владимир Русев, който се представя с псевдоним Валтер Калашников. Русев се подписва като подполковник, но е старшина от запаса. Всъщност истинското му име е Дончо Русев. Владимир е неговото църковно име. Тези милиции организират лагери за военно обучение на млади екстремисти, които да бранят народа от бежанци.

Нямаме информация за готвени провокации, ние сме в непрекъснат контакт с МВР и другите служби от сектор "Сигурност", отговориха от Националната служба за охрана на въпрос на "24 часа" . От МВР не са коментирали информацията официално.

От СДВР обаче са създали организация за спокойното протичане на протеста. Осигурено е достатъчно полицейско присъствие, за да не се допуска нарушаване на обществения ред, съобщиха от МВР.

От "24 часа" са задали следните въпроси към президентството: "Дали президентът е информиран за готвени провокации в сградата на "Дондуков" 2 в деня на отворените врати, за каквито МВР вече е предупредило НСО, след като са засечени разговори между мъже, които се готвят да влязат въоръжени в президентството? Според информация в медиите целта на тези провокатори ще е да поискат от президента да обяви извънредно положение в страната - има ли основания за такова действие?"

От прессекретариата на държавния глава са изпратили следния отговор: "Във връзка със спекулациите в някои медии, че денят на отворени врати в президентската институция съвпада с предвиден за 16 септември протест в центъра на град София, напомняме, че събитието е част от международната инициатива Европейски дни на наследството 2018 и в нея участват над 30 български институции. От години президентската институция е част от тази международна инициатива и подкрепя увеличаването на прозрачността и достъпа на гражданите до работата на институциите." /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK