Започна публичното обсъждане на проектобюджета на община Гоце Делчев за 2021 година

Снимка: Infomreja.bg

Увеличени за разходите за образование, здравеопазване, социално подпомагане

Днес в Гоце Делчев беше даден старт на публичното обсъждане на общинския проектобюджет за 2021 година. Изложение за планираните приходи и разходи направи Йорданка Ендрева – директор на Дирекция „Финансово – стопански дейности“. Разяснения по темата дадоха също кметът на общината Владимир Москов и Асан Имамов – началник отдел „Устойчиво развитие, програми и проекти“.

Общият размер на планирания бюджет е 35 318 000 лева, от които за делегирани от държавата дейности – 26 818 000 лева, а от местни дейности – 8 500 000 лева.

Прави впечатление, че през следващата година разходите за образование са чувствително завишени – от 18 176 252 лева през настоящата на 20 320 145 – през следващата година.

Ще бъдат увеличени разходите и за здравеопазване – от 955 274  на 1 190 617 лева.

За функция „Социално подпомагане“ са планирани 3 070 315 лева при 2 585 618 лева през 2020 година.

Предвидени са средства в размер на 227 145 лева  за нова социална услуга – „Асистентска подкрепа“. Предстои уточняване на условията за кандидатстване от страна на потребителите и персонала.

През новата година с държавни средства в размер на 965 000 лева ще бъде изпълнен проект на общината за изграждане на втори корпус на Първо основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Гоце Делчев. Така и в това учебно заведение ще се премине на едносменен режим на обучение.

Продължава грижата и за детските градини в общината. Предстоящо е саниране и благоустрояване на градината в село Брезница. Средствата са осигурени.

По проект „Красива България“ ще бъде довършено реновирането на детската градина в село Мосомище.

Общината е заделила 100 000 лева за проекти, по които ще кандидатства, включително и по проект „Красива България“.

Друг проект, чиято реализация предстои, е изграждането на подпорна стена за укрепване коритото на влизащата в града Делчевска река.

Санирането също продължава. На дневен ред са два блока – единият е на бул. „Гоце Делчев“, а другият – в ж.к. „Дунав“.

Така планираните  дейности в общината ще продължат нормално, макар че заради пандемията от COVID 19 местните приходи ще бъдат по-малко. Подсигурени са всички основни дейности, строителни и европейски програми. Капиталовата програма е за 3 милиона лева.

През годината ще бъдат асфалтирани улици в почти всяко село на общината, ще бъде разширено кръстовището при някогашната баня. Планирано е обновяване на Вътрешното отделение в болницата. Подготвя се преминаване на здравното заведение към отопление с газ.

В ход са проектите, свързани с модернизиране на бившия пионерски лагер в местността Попови ливади и с обновяване на Дома на културата, както и изграждането на социални жилища.

Свое мнение за проектобюджета изрази и председателят на Общинския съвет Димитър Балтаджиев. Според него бюджетът е балансиран.

Предложения и виждания по него могат да правят всички граждани. Проектът е отворен за обсъждане до 15-и януари 2021 година.

 

Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK