Панихида в памет на Гоце Делчев отслужиха в Благоевград

Снимка: ВМРО

След като вчера членове на ВМРО-БНД почистиха „Мемориала на Делчевия род” в Благоевград, днес активисти на партията и потомци на горноджумайските родове - бежанци от Кукуш, присъстваха на панихида в памет на Гоце Делчев – Апостолът на свободата на българите в Македония, в двора на православния храм "Въведение Богородично".

Сред хората, дошли да почетат паметта на Гоце, бе и заместник-областният управител на Благоевград, Иван Стоянов. Службата бе водена от четирима свещеници начело с отец Андон Шавулев.

На днешния ден през далечната 1903 г. край серското село Баница, след еднодневно сражение с турска потеря, е убит легендарният войвода Гоце Делчев. Водачът на ВМОРО е на път за конгреса на Серския революционен окръг, но четата му е предадена и обкръжена от многобройна турска войска.

Потерята, командвана от Хюсеин Тефиков, който е съвипускник на Гоце Делчев от Военното училище в София, още през нощта на 3 срещу 4 май блокира село Баница. Вместо да изчака нощта, Делчев решава да изведе четниците от селото, за да спаси мирното население от турските репресии.

За жалост опитът му пропада. Битката завършва със смъртта на Гоце Делчев и Димитър Гущанов, докато другите успяват да се изтеглят.

След окончателното разпознаване на трупа на Делчев, Хюсеин Тефиков не позволява останките му да бъдат осквернени от турските войници. Според очевидци на събитията, преди това той неколкократно сигнализира четата за приближаването на потерята със стрелба, но това предупреждение не е разбрано.

Гибелта на македонския войвода се възприема от съвременниците и от историците като една от най-тежките загуби за ВМОРО.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd