Среща на високо равнище в Банско. Представител на ЮНЕСКО ще дава екооценка

Снимка: Infomreja.bg

Заместник министър-председателят Валери Симеонов взе участие в работна среща в рамките на консултантска мисия на представител на Международния съюз за защита на природата IUCN в Национален парк „Пирин”.  

На срещата бяха още Херве Летие – експерт към  IUCN, министърът на околната среда и водите, Нено Димов, служители на Дирекция „Национален парк Пирин”, както и кметът на Разлог, Красимир Герчев.

„Целта на днешната среща е по мисия на ЮНЕСКО в България. Задачата на мисията е да оцени влиянието на новия план за управление върху НП „Пирин“, започна домакинът Георги Икономов.

Летие е направил редица срещи като последната му спирка е в Банско. Разговорите са в посока на това, че кметовете искат по максимален начин да използват природните дадености на парк „Пирин“.

„Искаме да се развием като туристическа дестинация и това нещо да стане устойчиво и в аванс с природата. Основната тема все пак е туризмът. Ясно заявихме нашите намерения да развием туризма“, каза още кметът на Банско.

Оценката на Летие ще бъде дадена след посещението му в България. Георги Икономов каза, че се надява оценката му да бъде обективна и да не бъде повлияна от мнението на различни организации.

„Тук съм по покана на Правителството. Няколко души днес споменаха, че трябва да се постигне баланс между опознаването на околната среда и устойчивото развитие на туризма. Това, че живеете в близост до НП „Пирин“ за вас е голям шанс, но също така и голяма отговорност. Тази красива област е голямо предимство за развитието на зимен и летен туризъм“, каза Летие.

„Тази седмица успях да изслушам много хора и да събера много документи, които ще ми помогнат да изготвя препоръка за Правителството, което иска да постигне на опознаване на природното наследство и развитието на туризма. За щастие или за нещастие не съм тук, за да взимам решения, но мога да ви дам съвет, който евентуално да ви помогне. Както господин кмета заяви, аз ще си свърша работата обективно и независимо“, заяви още французинът.

Това е проблем, който остава неразрешен толкова години в България. Нямаше да ме поканите, ако толкова лесно можехте да намерите решение, категоричен бе гостът.

Следващите 6 седмици се очаква да покаже доклада си. Документът ще бъде изпратен до IUCN – консултативен орган към ЮНЕСКО, а след това и до България. Впоследствие докладът ще бъде обсъден на заседание на комитета за световно наследство през юни или юли тази година.

Това е съвещателна мисия, която единствено може да съветва държавата да предприеме действия, но зависи от държавата дали ще ги предприеме.

Моето присъствие тук е, за да подчертая важността на Банско като важна икономическа зона, каза министър Симеонов. Това, че има 10-годишно забавяне, е дискутирано и не е тайна, сподели министър Димов.

Симеонов отказа всякакви въпроси, свързани с коалицията. „На въпросите извън темата мога да отговоря утре в 11 ч. на гара Буново, където ще се прави поклонение от терористичния акт на протурската акция, свързана с взривяването на влак с майки и деца. Честит осми март, е единственото нещо, което мога да кажа извън темата", лаконичен бе вицепремиерът.

 

Снимка: Infomreja.bg
Валери Симеонов и Георги Икономов, снимка: Infomreja.bg
Министър Нено Димов, снимка: Infomreja.bg
Херве Летие – експерт към IUCN, снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK