Сребърна вода, чесън... Фалшиви здравни съвети срещу коронавируса

Снимка: Infomreja.bg

Вирусът се появява във все повече страни по света

Коронавирусът се появява във все повече страни по целия свят. До момента не е открито лекарство против него. Това обаче не спира потока от здравни съвети, които се разпространяват относно това как да се предпазим или излекуваме от него. Някои от тях са сравнително безобидни, докато други могат да се окажат опасни за здравето, съобщава БГНЕС.

Би Би Си публикува списък с най-разпростарняваните онлайн съвети и какво казва науката за тях.

1. Чесън

Разпространяват се много публикации, които препоръчват да се яде чесън, за да се предотврати инфекцията.

Според Световната здравна организация (СЗО), чесънът е „здравословна храна, която може да има някои антимикробни свойства”, но въпреки това няма доказателства, че яденето на чесън може да защити хората от новия коронавирус.

В много случаи – стига опитите за алтернативни средства да не ви пречат да следвате медицински съвети, основани на доказателства, тези видове лекарства сами по себе си не са вредни, но притежават потенциала да станат такива.

Вестник „The South China Morning Post” публиква материал, в който се съобщава за жена, която е трябвало да се лекува в болница от силно възпаление на гърлото, след като изяла 1,5 кг суров чесън.

Като цяло яденето на плодове и зеленчуци, както и пиенето на вода мое да е полезно за здравето. Въпреки това, все още няма доказателства, че отделни храни помагат в орбата с коронавируса.

2. Чудодейни лекарства

Джордън Сатър, който има няколко хиляди последователи в различни платформи, твърди, че „минерална добавка-чудо “ – или MMS – може да „ликвидира“ коронавируса.

Сатър и други "експерти" смятат, че съдържанието на хлорен диоксид – избелващ агент. хлорният диоксид (известен също като MMS) е ефективен убиец на ракови клетки, който може да унищожи и коронавируса.

Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) минарата година предупреди за опасността за здравето, която крие пиенето на MMS. Здравни власти в други страни също са сигнализирали за това.

ОТ FDA казват, че „не е запознати с никакви изследвания, доказващи, че тези продукти са безопасни или ефективни за лечение на всяка болест”. От агенцията предупреждават, че пиенето на „продукти с хлорен диоксид може да причини гадене, повръщане, диария и симптоми на тежка дехидратация“.

3. Домашно произведен дезинфектант за ръце

Страховете от разпространение на коронавируса в Италия са довели до презапасяване и изпразване на рафтовете в магазините с гел за дезинфекия на ръцете.

След като една от най-популярните марки гелове в страната съобщи за недостига му, в социалните мрежи се появиха рецепти за неговото приготвяне в домашни условия.

Тези рецепти, обаче, са за дезинфектант подходящ за почистване на повърхности, а не за третиране на кожата, коментират учени.

Геловете за ръце на алкохолна основа обикновено също съдържат емолиенти, които хидратират кожата.

Професор Сали Блумфийлд от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина казва, че не смята, че е възможно в домашни условия да се приготви ефективен продукт за дезинфекция на ръцете. По думите на проф.Блумфийлд дори водката съдържа само 40% алкохол, а при геловете неговото съдържание е 60-70 %.

4. Сребърна вода

Америкаският телевангелист Джим Бейкър популяризира колоидното сребро. Колоидното сребро са малки частици от метала, разтворени в течност. Гост на шоуто заяви, че в рамките на 12 часа разтворът убива някои щамове на коронавирус (като призна, че все още не е тестван на Covid-19).

Привърженици на колоидното сребро смятат, че то лекува всички видове заболявания, може да действо като антисептик и помага на имунната система.

Американските здравни власти твърдят, че няма доказателства този вид сребро да е ефективен за всяко заболяване. Всъщност то може да причини сериозни странични ефекти като увреждане на бъбреците, гърчове и аргирия - състояние, което кара кожата да става синя.

5. Пиене на вода на всеки 15 минути

Множество акаунти във Facebook разпространяват публикация, която цитира "японски лекар" и препоръчва да се пие вода на всеки 15 минути. По този начин всеки вирус, попаднал в устата, можело да се промие. Версия на тази „новина” арабски е била споделена повече от 250 000 пъти.

Според проф. Блумфийлд, няма абсолютно никакви доказателства, че това ще помогне.

Вирусите, които се разпространяват по въздушно-капков път, навлизат в тялото през дихателните пътища. Някои от тях могат да влязат в устата, но дори и постояно да пиете вода, това няма да ви спаси от заразяване.

Медици препоръчват пиенето на вода и хидратирането на организма независимо от това.

6. Загрявайте и избягвайте сладолед

Съществуват много вариации на съветите, които предполагат, че топлината убива вируса – от препоръки да се пие топла вода до приемане на горещи вани или използване на сешоари.

Публикация, разпространена от десетки потребители в социални мрежи в различни страни, невярно приписвана на УНИЦЕФ, твърди, че пиенето на гореща вода и излагането на слънце ще убие вируса. В същото време, обаче, сладоледът трябва да се избягва.

УНИЦЕФ категорично отрича да е автор на подобни твърдения.

Известно е, че грипният вирус не оцелява извън тялото през лятото. До този момент обаче няма официална информация за това как влияе топлината на новия коронавирус.

Опитът да загреете тялото си или да се изложите на слънце с цел да го направите негостоприемно за вируса, е напълно неефективен, според проф. Блумфийлд. След като вирусът попане в тялото няма начин да бъде убит - организмът просто трябва да се бори с него. Ето защо вниманието трябва да бъде фокусирано върху превенцията.

Прането на спалното бельо или кърпи на 60 градуса е препоръчително, тъй като това може да убие всякакви вируси в ъканта. Тази температира не е препоръчителна за миене на тялото.

С гореща баня или пиенето горещи течности, няма да се промени действителната телесна температура, която остава стабилна, освен ако вече човекът не е болен. /dnes.bg/

 

оронавирусът се появява във все повече страни по целия свят. До момента не е открито лекарство против него. Това обаче не спира потока от здравни съвети, които се разпространяват относно това как да се предпазим или излекуваме от него. Някои от тях са сравнително безобидни, докато други могат да се окажат опасни за здравето, съобщава БГНЕС.

Би Би Си публикува списък с най-разпростарняваните онлайн

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK